Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svårare att vara miljövänlig i år

Att sortera glas, plast, metall och papper har blivit svårare i Malmö. Fem av stadens återvinningsstationer har plockats bort i år.

Det handlar om återvinningsstationerna vid Kilowattgatan i Höja, Sommarvägen i Sibbarp, Krossverksgatan på Limhamn, Tygelsjö idrottsplats och Statoil-macken i Bunkeflostrand. De fyra första plockades bort redan i februari, medan stationen i Bunkeflostrand stängde den 30 juni.
Anledningen är en ändring i plan- och bygglagen som ställer krav på permanenta bygglov för återvinningsstationer, i stället för tillfälliga bygglov som har varit aktuellt tidigare. Byggloven för de fem stationerna har i sin tur gått ut i år. Nu måste avtalen omförhandlas.
– Tanken är ju att containrarna ska kunna sättas upp på samma plats igen. Men först måste vi söka nya bygglov, säger Annica Dahlberg, informationschef på FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, som ansvarar för containrarna.
Läs också "Mer blir restavfall"
Men bygglovsansökningarna har dragit ut på tiden. Först var det meningen att containrarna skulle komma på plats igen inom tre månader. Så har det inte blivit.
– Ja, det har dröjt längre än vi trott, konstaterar Annica Dahlberg, som dock tycker att kommunen borde ha ett intresse i att lösa bygglovsfrågan.
Ändringarna har framför allt skapat bekymmer för boende i sydvästra Malmö, som tidigare haft nära till stationerna i Sibbarp, Limhamn och Bunkeflostrand. I stället har de ombetts bege sig till Västra Bernadottesgatan på Limhamn, vilket för många kräver bil.
Varken FTI eller Malmö stad kan svara på varför bygglovsansökningarna har blivit liggande, eftersom de ansvariga är på semester. Thomas Ohlsson har för gatukontorets räkning fått ge synpunkter i de olika ärendena. Han har i vilket fall inte kunnat se några hinder mot att utfärda bygglov på nytt.
– Men är det överklaganden kan det ta längre tid, säger han.
Dock säger Thomas Ohlsson att kommunen har gett besked om att återigen öppna containrarna på Krossverksgatan den 23 juli. Han tror även att återvinningen snart kan vara igång igen på övriga platser.

5 av 56 stationer borta

5 av Malmös 56 återvinningsstationer har stängt i år. En sjätte, vid Karlskronaplan, har flyttats till Spånehusvägen.
Vid en återvinningsstation sorteras glas, plast, metall, tidningar och papper. De ska inte sammanblandas med de större återvinningscentralerna.
Malmöbon återvinner i dag mer glas, plast, papper och metall jämfört med för tio år sedan, enligt FTI. Men totalt minskar ändå avfallet, vilket kan förklaras med att mängden tidningspapper avsevärt minskat.
Gå till toppen