Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Harriet Alfons

Harriet Alfons, Stockholm, har avlidit i en ålder av 92 år. Hennes närmaste är dottern Rebecca med familj och systern Gabrielle.

Harriet Alfons var den yngsta av Ragnar och Gabrielle Josephsons tre döttrar. Hon var född i Uppsala men flyttade som 6-åring med familjen till Lund 1929, då hennes far tillträdde professuren i konsthistoria vid Lunds universitet.
Hon tog studentexamen vid Katedralskolan 1941 och filosofie kandidat-examen 1944. 1945 gifte hon sig med konsthistorikern, poeten och målaren Sven Alfons, och samma år flyttade paret upp till Stockholm.
I Stockholm gjorde Harriet Alfons en lång och framgångsrik karriär som förlagsredaktör och översättare. Hon började redan 1944 vid Natur och Kultur och var sedan förlagsredaktör vid Albert Bonniers förlag, Bokförlaget Forum, Svensk Läraretidnings förlag/Barnbiblioteket Saga och AWE/Gebers, varefter hon återvände till Natur och Kultur, där hon var utgivningschef 1974–1988.
Hennes specialitet var barnböcker, och efter pensioneringen fortsatte hon i egen regi och gav tillsammans med Margot Henrikson ut flera böcker.
Bland det hundratal böcker som hon översatte till svenska finns verk av författare som Virginia Woolf, Doris Lessing, Rebecca West, John Updike, André Brink och Susan Sontag. Tillsammans med Sven Alfons gav hon 1952 ut boken ”Carl Larsson skildrad av honom själv”.
Själv lärde jag känna Harriet 1990 under förberedelserna till det dubbla jubileet på Skissernas museum/Arkiv för dekorativ konst i april 1991, då vi celebrerade såväl Ragnar Josephsons 100-årsdag som att det var 50 år sedan arkivet i universitetshuset hade förvandlats till ett museum vid Finngatan.
Harriet var en livfull kvinna med ett gnistrande intellekt, full av espri och humor, mångkunnig, charmerande och världsvan. Det var ett nöje att hälsa på henne och Sven i deras stora villa i Djursholm med det största privatbibliotek som jag någonsin sett, och jag fick många värdefulla upplysningar av dem båda under förberedelserna till vår jubileumsutställning med titeln ”Konstverkets födelse”.
Harriet medverkade själv, med Philip Sandblom och Carl Fehrman, i en minnesafton över Ragnar Josephson, där hon engagerat och spirituellt berättade om sin far och om sin bakgrund i Lund.
Hon fortsatte att måna om museet i Lund och skänkte till vårt bibliotek ett exemplar av Ragnar Josephsons alla skrifter och dessutom ett porträtt av sin far, som Johan Johansson hade målat till Josephsons 50-årsdag 1941.
Efter Sven Alfons död 1996 flyttade hon in till Karlbergsvägen i Stockholm, där hon fortsatte sin verksamhet. På hennes uppdrag utgavs två postuma böcker av Sven Alfons, dels diktsamlingen ”Winckelmanns död” år 2000 (med Björn Håkansson som ansvarig för urvalet), dels ”Konstnärspoesi” 2005 i urval och översättning av Alfons. Harriet medverkade också till utställningen över släkten Josephson på Judiska museet i Stockholm 2012.
Gå till toppen