Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Män med pappakropp ett fett kap för kvinnorna

Plötsligt blev det attraktivt att vara lönnfet. Det krävdes bara att en nittonårig tjej i USA hyllade pappakroppen i en studenttidning.

Mackenzie Pearson studerar på Clemson University i South Carolina. Den 30 mars skrev hon i studenttidningen Clemson Odyssey, och artikeln kunde mycket väl ha förblivit lika obemärkt som hennes tidigare alster.
Den handlade om mäns kroppar. "Därför älskar tjejer pappakroppen", löd rubriken.
En dad bod i vattenbrynet. Sexigt. "Vi vet vad vi ger oss in på eftersom han vid 22 har precis samma kropp som han kommer att ha vid 45", skrev Mackenzie Pearson, 19, om killar med pappakropp.Bild: Julia Lindemalm
Eller the dad bod, för att välja det engelska originalet som låter tuffare. Dad bod är en väl avvägd balans mellan ölmage och muskler, skrev Mackenzie Pearson.
Varför gillar kvinnor en man med hull? Nittonåringen hade flera förklaringar:
Han skrämmer inte. Ingen gillar att synas intill en perfekt vältränad kille. Muskelknuttens skönhet gör oss osäkra.
Han får oss inte att se fula ut. Vid sidan av dad bod kan du vara lugn. Han är tjockare än du.
Han är skön att krama. Vem vill kela med ett klippblock?
Men om han redan från början har en pappakropp kan vi vänja oss innan vi börjar dejta honom, gifter oss, får tre barn.
Han krånglar inte med vad han äter. Och du vet vad du får. Vissa tjejer tror helt felaktigt att deras vältrimmade drömkille ska se ut så för all framtid, anser Mackenzie Pearson:
"Men om han redan från början har en pappakropp kan vi vänja oss innan vi börjar dejta honom, gifter oss, får tre barn. Vi vet vad vi ger oss in på eftersom han vid 22 har precis samma kropp som han kommer att ha vid 45."
Slutsats: Vi tjejer tycker om pappakroppen. Vi älskar den. Vi vill ha mer av den, avslutade den nittonåriga studenten Pearson sin artikel.
Läs också Den vackre mannen — en växande trend.
Under den första månaden väckte texten inte större uppmärksamhet än vad artiklarna i Clemson Odyssey brukar göra. Men i slutet av april länkade någon till artikeln på Facebook och så spreds den till fler, som skickade den vidare i sin tur och till slut hade "dad bod" blivit en sådan snackis att New York Magazine tog upp fenomenet och då blev Pearsons text viral.
Teorin om pappakroppen träffade debatten på exakt rätt ställe vid exakt rätt tidpunkt, har någon analytiker noterat.
Debatten om överdrivna skönhetsideal och tillfixade fotomodeller har rasat länge. Över hela västvärlden har miljoner kvinnor i tysthet tvingats konstatera att de män som möter dem i gymreklamen och kalsongannonserna inte har mycket gemensamt med mannen som är deras barns far.
Det handlar om en manskropp som kan beskrivas som 'mjukt rundad'. I Sverige är den lite som Karlsson på taket: en lagom tjock man i sina bästa år.
Dad bod är lika gammal som mänskligheten, det fattades bara att någon satte ett frestande nutida, uppdaterat namn på denna lekamen.
Mackenzie Pearson låtsas inte att hon har hittat på begreppet "dad bod"; det var en väninna som uppmärksammade henne på det.
Det handlar om en manskropp som kan beskrivas som "mjukt rundad". I Sverige är den lite som Karlsson på taket: en lagom tjock man i sina bästa år. Inte fet, men med bukmuskeln rectus abdominis väl dold under ett eftergivligt lager hull.
Det finns 23 miljoner dad bod i USA, nästan en miljon i Sverige (se faktarutan). Vanligheten har förklarats med att när en man väl har funnit en kvinnlig partner och blivit pappa så behöver han inte bekymra sig så mycket om att hålla sin kropp muskulös och välskulpterad.
Rolf Lassgård hade en "dad bod" innan begreppet uppfanns. Här med Helena Bergström i "Under solen" 1998.Bild: Emmalisa Pauly
När debattörerna såg sig om i film- och tv-världen blev de plötsligt varse att den är full av män som har mer hull än de behöver och ändå ser både trevliga och attraktiva ut. Som Jon Hamm, som spelar reklammannen Don Draper i tv-serien Mad Men. Eller Seth Rogen i filmkomedin Neighbors.
Detta är naturligtvis en lättnad för alla de män som i statistiken definieras som överviktiga och bakom ryggen beskrivs som lönnfeta.
Men, påpekar kritikerna, detta är en frigörelse enbart för män.
– Att ha en "dad bod" är att bli hyllad och åtrådd, att ha en "mom bod" är det rakt motsatta, summerar Alex Abad-Santos i tidskriften Vox.
Hennes text är ett exempel på vår djupt ingrodda vana att använda olika måttstockar när vi bedömer mäns respektive kvinnors kroppar.
En kille kan lugnt strunta i att gå till gymmet en torsdagskväll för att i stället ta en öl med kompisarna. Tjejen bör fortsätta med träning och dietläsk.
Alex Abad-Santos skriver:
– Jag tror inte att Mackenzie Pearson försökte införa en ny världsordning för feta män när hon skrev om pappkroppen i sin studenttidning. Men hennes text är ett exempel på vår djupt ingrodda vana att använda olika måttstockar när vi bedömer mäns respektive kvinnors kroppar.

Har du en sexig pappakropp? Testa dig själv.

Är du man? Det måste du vara. Detta handlar om manlig attraktionskraft, inte kvinnlig.
Är du i dina bästa år? Du bör vara mellan 20 och 54 år. Varför kan vi inte förklara, den amerikanska webbtidningen Vox säger det. Begreppet "attraktiv kropp" anses kanske intressant endast i åldrar där det är någorlunda normalt att bli pappa.
Är du lagom tjock? Du ska ha ett BMI mellan 25 och 29,9, skapat av mer fett än muskler. Då är du "överviktig" i statistiken – varken smal eller fet.
Har du svarat ja på alla frågorna? Då är du en "dad bod", en av 970 000 i Sverige, enligt SCB:s siffror.
Gå till toppen