Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunen får ansvar för städ och skräp

Vilket ansvar tar kommunen på sig om de upplåter mark till bosättningar för EU-migranter?

Frågan har inget enkelt svar, enligt Olof Moberg, jurist på Sveriges kommuner och landsting. Om en enskild person får låna en markplätt att ställa upp sin husvagn på under en kortare tid så finns det ingen skyldighet för markägaren att också ansvara för renhållningen.
– Då är det snarast upp till den enskilde husvagnsägaren att också se till så att området hålls snyggt och prydligt, säger Olof Moberg.
Om många personer bosätter sig på samma plats och det uppstår problem med till exempel nedskräpning hamnar det dock på markägarens bord att lösa det.
– Om det liknar en campingverksamhet så har markägaren ett ansvar för sophämtning och latrin och så vidare. För att ha husvagnar uppställda under en längre tid krävs även bygglov.
I Lund har stadsbyggnadskontoret beviljat bygglov för en parkeringsplats intill Sankt Hans backar. Här ska EU-migranter få bo i sina bilar och husvagnar och det beviljade bygglovet innebär därmed också ett ansvar på kommunen.
– Ja, då blir det kommunens ansvar med sophämtning och liknande. Även om kommunen själva skulle säga att det bara handlar om att upplåta ett stycke mark så blir det som en camping, säger Olof Moberg.
Många andra svenska kommuner har den senaste tiden precis som i Lund stått frågande till hur man ska lösa frågan med spontana bosättningar på kommunal och privat mark.
I Helsingborg beslutade man under våren att erbjuda ett femtiotal EU-migranter ett tillfälligt boende på Stenbrogårdens camping mot en kostnad på tio kronor per natt och person.
– Det funkar bra. Vi har vanlig sophämtning regelbundet och sedan håller de boende rent. Vi är där dagligen för tillsyn, säger Per Pehrsson, samordnare för frågor om EU-migranter i Helsingborgs stad.
Gå till toppen