Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Polisens satsning lyckades inte stoppa våldsspiralen

Specialinsatsen Olivia skulle sätta stopp för grova våldsbrott och skapa ett tryggare Malmö. Nu har polisen utvärderat sitt eget arbete. Resultatet: Det sköts och sprängdes mer än tidigare under perioden.

Biträdande polisområdeschef Mats Karlsson.Bild: Emmalisa Pauly
Under slutet av 2013 eskalerade våldet mellan de kriminella i Malmö. Två av polisens tidigare specialsatsningar hade avslutats under sommaren samma år. Lösningen blev att snabbt dra ihop ännu en, Olivia.
I en ny rapport går polisen igenom resultatet. Målen nåddes aldrig men insatsen i stort blev lyckad, kan utvärderingen sammanfattas. Hade inte andra ärenden norpat personal hade det sannolikt gått ännu bättre, resonerar författarna.
Under 2014 beslagtogs fler illegala vapen än tidigare. 169 stycken försvann från gatorna, men det verkar inte ha haft någon större effekt på våldet. Skjutningar och sprängningar ökade i antal och landade på 55 fler än året innan.
Det fortsatte att flyga kulor i Malmö, men Malmöborna var glada över att se fler poliser på gatorna. I alla fall enligt polisen själv – trygghetsdelen i rapporten baseras inte på någon mätning bland medborgarna utan på hur polisen tycker sig ha blivit bemött.
Det handlar främst om tre områden där polisen har jobbat med att skapa kontakt med de boende – Rosengård, Seved och Holma/Kroksbäck.
Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö, är en av de personer som har intervjuats inför rapporten:
Varför har det skjutits och sprängts så mycket under Olivia?
– Anledningen är att det finns individer som beväpnar sig. Men vi har även lagfört många.
Hur hade det sett ut i Malmö utan den här insatsen?
– Kontrafaktiska frågor är svåra att svara på. I en del fall känner vi till bakomliggande orsaker, men om konflikterna hade uppstått ändå är svårt att veta. Det krävs så lite. Det kan vara konflikter om inkomstkällor, mellan olika familjer, eller sådant som ligger långt tillbaka i tiden och som sedan blossar upp.
Vad är förklaringen till det som händer under 2014 och in på 2015?
– Den frågan är svår. I nuläget går det inte att påstå att polisens aktivitet bidrog till antalet skjutningar och det går inte heller att säga motsatsen. Det är komplext och vi får förklaringar långt senare om varför konflikterna uppstår. Ibland är det svårt att få något svar alls.
Utredningen slår fast att Oliviaarbetet bör fortsätta. Våldsbrottsligheten i Malmö är enligt bedömningen lika omfattande nu som tidigare.
Läs alla artiklar om: Våldsvågen i Malmö
Gå till toppen