Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”En prinsessa av Sverige måste kunna leva och verka i riket utan att behöva svälta mellan banketterna”

Karl-Oskar lämnade Sverige för att på andra sidan havet skaffa bärgning åt maka och barn.
Prinsessan Madeleine, Chris O'Neill och Per Svensson.Bild: Mikael Fritzon
Nu upprepas historien. Chris O'Neill flyttar sin familj till London, där den finansiella myllan är gynnsammare än i de magra tegarnas kalla och ogästvänliga Sverige. O'Neill har i en intervju med Expressen förklarat att han inte ser någon annan utväg. Familjen måste försörjas. Som man och far tvingas han axla det tunga ansvaret.
”Det är jag som sätter maten på bordet. Jag måste i första hand tänka på vår lilla familj.” (Expressen 21.7)
Att det var så illa. Att det handlade om det mest basala. Maten! Att man i det kungliga huset riskerar att tvingas gå hungrig från bordet. Att man måste föreställa sig Oliver Twist-liknande scener på slottet:
”Please, sir, I want some more!”
Så kan det inte få fortsätta. Kungen, det kungliga husets överhuvud, får visserligen ett apanage på någonstans mellan 125 och 130 miljoner kronor om året. Och apanage kommer förvisso från medeltidslatinets ”apanare”, det vill säga ”förse med bröd”. Men uppenbarligen blir det knappt ens en skalk över åt prinsessan Madeleine, vars privatförmögenhet tydligen inte heller ger en avkastning stor nog att täcka det allra nödvändigaste.
Jag föreslår därför en nationalinsamling till förmån för den nödställda familjen O'Neill-Bernadotte. En prinsessa av Sverige måste kunna leva och verka i riket utan att behöva svälta mellan banketterna.
Gå till toppen