Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Good Kill

USA, 2014. Bluray (import).

Stridspiloten Thomas Egan (Ethan Hawke) börjar tröttna på sitt 9-5-jobb med att ratta drönare från en militärbas utanför Las Vegas. Som chefen för hans enhet uttrycker det är fackspråket om ”kirurgiska attacker” och ”neutraliseringar av hot” bara uppsnyggat skitprat för att döda fiender och ibland oskyldiga civila. Eller pixlar på en skärm för den halva av staben som rekryterats för sin skicklighet i First Person Shooter-spel på Xbox och Playstation.
Att nyzeeländske manusförfattaren och regissören Andrew Niccol tidigare skrivit och producerat ”Truman Show” känns helt logiskt med tanke på den konstgjorda värld som skildras.
För de yngre drönarpiloterna är kriget via fjärrkontroll något välbekant och tryggt, men för den medelålders Egan är det moraliskt nedbrytande.
”Good Kill” är i Niccols klaustrofobiska iscensättning en både klassisk och aktuell berättelse om hur de mest perversa av arbeten normaliseras och blir till vardag.
Gå till toppen