Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

M rasar över beslut om ”kommunal kåkstad”

Oppositionsråd Christer Wallin (M) kräver att ärendet om tillfällig boplats för EU-migranter tas upp i kommunfullmäktige. 

Christer Wallin (M) är besviken och arg över hur den styrande minoriteten i Lund har använt sin makt när ett bygglov för en kommunal husvagnsparkering för EU-migranter tagits fram utan att andra partier tillfrågats eller informerats.
– Jag är oerhört kritisk, för man har satt alla normala politiska spelregler ur spel. Det är inte acceptabelt. Hur man än vänder och vrider på detta så är det en stor skandal.
Christer Wallin menar att den styrande minoriteten åtminstone borde ha informerat andra partier om planerna.
Läs också Hemligt bygglov kan ge EU-migranter boende
– Man måste förstå att den här frågan är riktigt laddad och det finns ganska många som vill lämna synpunkter innan man fattar ett beslut. Då kan man inte hantera det i hemliga rum. Det är inte förenligt med god demokrati. Jag är riktigt upprörd.
Principiellt viktiga frågor av den här digniteten måste åtminstone förankras hos oppositionen i de aktuella nämnderna, menar Christer Wallin.
Eftersom den kommunala husvagnsparkeringen för EU-migranter berör åtminstone fyra nämnders ansvarsområden borde beslutet lyftas åtminstone till kommunstyrelsen, tycker han. Men det har inte skett.
– Såvitt jag känner till har vi i kommunstyrelsen inte fått någon som helst information om planerna, trots att detta tydligen har förberetts i flera månader.
Det rimliga hade egentligen varit att frågan hade tagits upp inför hela fullmäktige, säger Christer Wallin.
– Det här borde vi få lov att diskutera i fullmäktige inför Lundaborna, så att de får lov att höra hur vi ställer oss.
Christer Wallin kräver nu i ett brev till kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) att kommunstyrelsens arbetsutskott tar upp frågan på sitt nästa möte den 10 augusti.
Hur vill du själv lösa problemet, alltså att EU-migranter nu bor i sina bilar och husvagnar på parkeringar där de egentligen inte får lov att vara?
– Det kan jag inte svara på nu. Emma Berginger har tydligen sysslat med detta i flera månader, men vi har först nu fått reda på att man tänker bygga en kåkstad i utkanten av Lund, och dessutom subventionera det med skattemedel. Men det här är ett ärende där det krävs majoritetsbeslut, och då måste det upp till fullmäktige.
Gå till toppen