Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö värst drabbat av sprängningar i hela Skandinavien

Malmö är den stad som är värst drabbad av sprängningar i hela Skandinavien. Det säger Göran Månsson, chef för det nationella bombskyddet i Malmö. – Även i Europa är de förvånade, säger han.

Förra veckan detonerade någon form av bomb i eller vid en bil på Branteviksgatan.Bild: Patrick Persson (Arkiv)
Hittills i år har det skett 18 sprängningar där nationella bombskyddet (NBS) i Malmö kopplats in. Under 2014 skedde 25.
– Det här är en klar ökning jämfört med tidigare år, säger Göran Månsson, chef för NBS i Malmö.
Enligt honom är Malmö värst drabbat av sprängningar i hela Skandinavien.
– Ja, jag hävdar det, jag har förstått det när jag har träffat chefer för andra bombskyddsgrupper i Norge, Finland och Danmark.
– De har inte den mängd sprängningar som vi har här, och jag får många reaktioner och frågor om sprängningarna i Malmö. Även i övriga Europa är de väldigt förvånade över antalet.
Under natten till torsdagen sprängdes en handgranat under en bil i Limhamn. Bara två dagar tidigare fick en person föras till sjukhus efter att en annan granat detonerat på Norra Grängesbergsgatan. Det är den åttonde handgranaten som påträffats i Malmö under kort tid.
Samtidigt har det skett flera skjutningar i centrala delarna av Malmö. I lördags skedde två, en vid Kronprinsen där en person skottskadades, och tidigare under dagen en vid rondellen vid Folkets park.
En granne tog bilder på händelsen från sitt fönster. På bilderna kan man se hur en man går runt i rondellen med höjt vapen och skjuter. Offret träffades i benet.
– Vi är medvetna om att det finns en oro bland allmänheten och anstränger oss nu för att klara upp de här brotten, säger polisens presstalesman Lars Förstell.
Han säger att man nu arbetar med att samla in bevismaterial och höra vittnen efter händelsen i Limhamn. Än så länge har man inte någon misstänkt för sprängningen.
Enligt chefen Göran Månsson på NBS Malmö, har användandet av handgranater ökat mycket.
– Handgranater används numera i hälften av de sprängningar som sker. Så var det inte tidigare. Det är skrämmande och oerhört allvarligt, säger han och påpekar riskerna för allmänheten.
– En handgranat är okontrollerbar när den väl har kastats, säger han och jämför risken med när någon använder en pistol.
– Pistolen är mer målinriktad, och då är risken mindre att människor i omgivningen kommer till skada.
Enligt NBS har det tidigare funnits en hederskodex bland de som spränger att göra det på ensliga ställen. Men den tiden är förbi, menar man.
Riskerna för allmänheten har också blivit mer påtagliga nu när sprängningarna allt oftare sker i bostadsområden och på allmänna platser.
Befinner man sig fem-tio meter från en detonerande handgranat är risken stor att man får skador som kan leda till döden, enligt NBS.
Inom en radie på 20 meter är det risk för kroppsskador. Men även om man står längre ifrån är risken stor att drabbas av hörselskador, såsom tinnitus.
Enligt bombexperterna går splittret inte igenom betong - en vanlig betongvägg ger alltså ett ganska bra skydd om man inte sitter precis på andra sidan väggen vid explosionen.
De allra flesta av de handgranater som påträffats i Malmö är gamla och kommer från forna Jugoslavien. Den vanligaste, modell 75, har inbyggt splitter i form av små kulor.
– Vi vet inte hela historien bakom de här handgranaterna, de kan ha legat ute i regn under striderna i Bosnien. Flera av dem har varit blindgångare, säger Göran Månsson och berättar att många av handgranaterna är oxiderade eller rostiga. Men att de flesta är fullt fungerande.
– Det innehåller sprängämnet trotyl som håller väldigt länge. Vissa granater kan fungera till och med efter 60 år, säger han.
Enligt NBS måste samhället lägga mer fokus på att stoppa handgranaterna vid gränsen.
Mikael Nelander är regionchef för brottsbekämpningen på Tullverket.
– Vi har väldigt få eller inga beslag när det gäller handgranater. Om det är många i omlopp är det sannolikt att de har smugglats in.
Han säger att tullen inte bevakar gränsen alls under större delen av tiden.
– Och det gäller alla gränspassager. Kommer det då enstaka större sändningar med handgranater när vi eller polisen inte är där, kan det naturligtvis leda till stora skador, säger Mikael Nelander.

Åtta handgranater på kort tid

23 juli: En bil sprängs under natten i Limhamn. En handgranat, enligt polisen.
21 juli: Explosion av misstänkt handgranat på Norra Grängesbergsgatan.
15 juli: En handgranat exploderar på Byggmästaregatan.
24 juni: En handgranat hittas på Norrbäcksgatan.
20 juni: Två handgranater kastas på Norrbäcksgatan men exploderar inte.
13 juni: Explosion på Augustenborgsgatan – en granat enligt polisen.
12 juni: En handgranat kastas på Rasmusgatan.
Det har inträffat fler explosioner under perioden men i ovanstående fall tror polisen att handgranater varit inblandade.

Handgranater från forna Jugoslavien

De allra flesta av handgranaterna som påträffats i Malmö är gamla och kommer från forna Jugoslavien.

Den vanligaste heter modell 75 och har inbyggt splitter i form av små kulor.

Andra vanliga handgranater är modell 91 och 93 – även de från forna Jugoslavien. De innehåller små hoptryckta fjädrar som fungerar som splitter när granaten sprängs.

Handgranaterna innehåller mellan 36 och 40 gram av sprängmedlet trotyl.

Källa: Nationella bombskyddet Malmö

Gå till toppen