Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

SD-överklagande stoppar boplats för EU-migranter

Sverigedemokraterna överklagar beslutet om bygglov för husvagnsparkering vid Sankt Hans backar. Så länge överklagandeprocessen pågår blir det ingen boplats där.

– Vi skriver överklagandet nu, det kommer att skickas på torsdagskvällen eller på fredagsmorgonen, säger Ted Ekeroth, ordförande för SD i Lund.
Bygglovsbeslutet togs fram skyndsamt på initiativ av tekniska nämndens ordförande, kommunalråd Emma Berginger (MP). Enligt beslutet innebär bygglovet, som gäller till augusti 2016, en liten avvikelse från detaljplanen.
Det håller Ted Ekeroth inte med om.
– Ett bygglov med den här innebörden står helt i strid med detaljplanen. Det är ett strövområde. Ett tiggarläger är en sanitär olägenhet, och dessutom jävligt fult, det är inget man vill se när man är ute med barnvagn eller joggar.
Sverigedemokraterna överväger även att vända sig till förvaltningsrätten för att få utrett om beslutet har gått rätt till.
Emma Berginger säger att hon litar på tjänstemännen som gjort tolkningen att avvikelsen från planen är liten. Hon påpekar också att beslutet om bygglov inte är det samma som ett beslut om genomförande.
– Beslut om eventuellt genomförande fattas av tekniska nämnden den 19 augusti. Att Sverigedemokraterna gör allt för att motverka att vi hjälper fattiga EU-medborgare förvånar mig tyvärr inte.
Nita Lorimer är vice ordförande i föreningen Hjälp tiggare i Lund och aktiv i regionpolitiken för Vänsterpartiet. Hon vänder sig starkt emot Sverigedemokraternas överklagande.
– Det är för jävligt. Vad kan man säga? Det är knappast ett lyxhotell vi ger dem. Kommunen erbjuder en liten bit på en gata, som de inte blir jagade från. Hur kan man bråka om det?
Gå till toppen