Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Undervattensfoto är hennes passion

Det räcker inte att vara en duktig fotograf, ska man bli en mästare på undervattensfoto måste man också vara en utmärkt dykare. Det säger Jonna Bergström, som tagit flera medaljer i undervattensfoto.

Jonna Bergström från Bunkeflostrand utanför Malmö vann tidigare i sommar sitt andra VM-silver i undervattensfotografi. Hon hade då fotograferat en rörmask på en musselodling under vatten.Bild: Erland Vinberg / TT
Utmärkelserna står uppradade i en hylla hemma i bostaden i Limhamn.
— Jag måste räkna, det kan ta en liten stund. Jo, 34 stycken är det. Det är medaljer från Nordiska mästerskapet och Svenska mästerskapet också.
Tidigare i somras kom hon tvåa i VM i undervattensfotografering. Men det hela började med en resa till Galapagosöarna 2004 då hon bestämde sig för att lära sig dyka på riktigt.
— Jag ville bli duktig på det för att kunna fotografera under vattnet och kunna njuta av det. Man måste lära sig avvägning, det är a och o.
Avvägning är konsten att ha så kallad neutral flytkraft, att kunna sväva fram i vattnet utan att vare sig sjunka eller flyta upp. Det regleras med andning och tyngder.
— Sedan får man inte förstöra något och man ska inte få upp bottensediment, för då går det inte att fotografera.
Numera dyker hon aldrig utan kamera.
— Nej, men ibland kan jag gå ner och inte ta en enda bild. Då betraktar jag bara djuren, det kan vara helt fantastiskt.
Förra året utsågs hon och hennes syster Tammy Bergström till Årets naturfotograf och deras bilder hänger just nu i en utställning på Naturhistoriska museet i Stockholm.
Gå till toppen