Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ansikten i brons blir symbol för öppenhet

Han har prisats för sitt arbete mot antisemitism i Malmö. Nu ska hans ansikte i brons bli en symbol för stadens öppenhet. Men Siavosh Derakhti känner sig inte längre trygg i sin stad.

Siavosh Derakthi är stolt över att en skulptur av hans ansikte, i brons, ska pryda en ny byggnad i Västra Hamnen.Bild: Hanna F.Ellborg
Johan Falkmans ögon granskar Siavosh Derakthi – ögonens placering, bredden på näsan och formen läpparna.
Ansiktet ska förevigas, först i lera, sen i gips och slutligen i brons. Under tre dagar sitter Siavosh Derakthi i en stol och blir avbildad.
– Jag har ju ADHD så detta är sjukt svårt för mig, skrattar Siavosh Derakthi.
Hans ansikte ska bli ett av många som bildar Johan Falkmans nya bronsskulptur.
Som en port ska den pryda entrén till en ny kontrosbyggnad på Einar Hansens esplanad i Västra Hamnen.
– Jag är inspirerad av de mexikanska muralmålarna och skulptörerna. Tanken är verket ska symbolisera hamnens möjligheter, säger Johan Falkman.
Både politiker som Ilmar Reepalu och Katrin Stjernfeldt Jammeh, författare som Jude Dibia och anonyma arbetare och fångar ska titta ut från väggen.
– Till hamnen har flyktingar kommit för att få en fristad och Malmöbor har gett sig av mot äventyr, de här ansiktena representera hamnen som en port till frihet, säger Johan Falkman.
Siavosh Derakthi har under de senaste åren blivit ett välkänt ansikte i Malmö. Hans arbete mot antisemitism och främlingsfientlighet har prisats och han har träffat USA:s president Obama.
Siavosh Derakthi är uppvuxeni Malmö och hans idé om hamnen liknar Johan Falkman.
– Alla är där en sommardag. Mörk, ljus, gammal, ung, tjejer och killar från alla delar av Malmö. Där möts man, i en frihamn, säger han.
Att för alltid ha sitt porträtt i hamnen känns bra för honom.
– Det är en ära för det betyder att mitt arbete räknas. Och jag fick bli staty före Zlatan, säger Siavosh Derakthi.
Men hans bild av Malmö har mörknat. Han har märkt av det ett tag. Men för ett par veckor sedan sommarpratade han i P1 och nu har det eskalerat.
– Jag blir hotad och hatad på internet. Människor skriver att de ska döda mig. De tycker att jag har svikit muslimer för att jag arbetar mot antisemitism. Jag är inte trygg i Malmö längre. Jag får tänka fem gånger innan jag går ut, berättar han.
Du ska symbolisera Malmös öppenhet, kan du fortfarande stå för det?
– Absolut. Malmö är fortfarande den bästa stan. Jag älskar mitt Malmö. Även om det är lite skit här nu med sprängningar och skott så är jag hoppfull. Kärleken och toleransen kommer att segra.
Gå till toppen