Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Nicole Sabouné ska ta ut svängarna på nästa skiva

Ikväll är det dags för årets enda konsert med Big City Divas. En av artisterna som gästar är stjärnskottet Nicole Sabouné som är aktuell med ett nytt album i höst.
Jag började inse som ganska liten att Sölvesborg inte var allt och att jag inte skulle må så där för alltid.

Nicole Sabouné är en av fem artister som gästar Big City Divas spelning i Pildammsparken på Sommarscen Malmö fredag den 24 juli, klockan 19.Bild: ERIK MÅRTENSSON / TT
Om Patti Smith hade fått en dotter med David Bowie skulle hon kanske se ut och låta som Nicole Sabouné. Men även om den postpunkiga popartisten mer påminner om någonting sprunget ur New York eller London på 70-talet, föddes hon först 1991 i lilla Sölvesborg.
Det var hårt att växa upp i en småstad för den som rörde sig utanför ramar och normer, berättar hon över telefon från Stockholm. Dit flyttade hon efter att ha gått ut Dans- och musikalgymnasiet i Lund, för fem år sedan.
– Jag började inse som ganska liten att Sölvesborg inte var allt och att jag inte skulle må så där för alltid. När pappa flyttade till Lund hittade jag min fristad på något sätt, det blev min räddning, säger hon.
Hon fick sitt musikaliska genombrott med musikprogrammet "The Voice" på TV4 år 2012, som blev en tittarflopp och lades ned. Men för Nicole Sabouné var det början på en framgångssaga. Ola Salo som blev hennes coach i programmet presenterade henne för låtskrivaren Niklas Stenemo (The Mo, Melody Club) och de började skriva musik tillsammans.
På ett halvår släppte Nicole Sabouné tre singlar som blev radiohits direkt. Två av dem, "Conquer or Suffer" och "I Surrender" från 2013, var bland de mest spelade svenska låtarna på P3 samma år.
Förra året släppte hon albumet "Must Exist" som blev hyllat av en näst intill enhällig kritikerkår. En del gick så långt som att kalla det årets bästa album.
Det hade med andra ord inte varit så konstigt om hon vore åtminstone lite överväldigad, eller stressad över att ha lagt ribban så högt. Men Nicole Sabouné låter bara genuint glad.
– Det har varit så himla kul och jag är så tacksam. Jag har verkligen känt att ”shit jag får hålla på med det jag vill”, och det är ju svårt att hålla på med musik i vårt samhälle.
– Samtidigt är jag i en ålder när många vänner pluggar och reser och jag tänker såklart också på vad jag ska göra med mitt liv, men det är så konstigt och dubbelt för jag gör ju redan det jag hela tiden strävat efter, säger hon.
Året som gick bestod av många insikter och stora utvecklingskliv. Hon har bytt skivbolag från Roxy Recordings till Woah Dad! och har bestämt sig för att börja ta mer plats. Nu skriver hon merparten av låtarna ensam och har också börjat producera själv.
I slutet på oktober kommer hennes andra album "Miman". Fjorårets punkiga popalbum var en uppgörelse med hennes uppväxt i Skåne i högt tempo. "Miman" blir "lite mer atmosfäriskt" med "tyngre ljudbilder" och med "mycket mer fokus på rösten", förklarar Nicole Sabouné. Texterna handlar mindre om henne själv och mer om världen i stort, med teman som "människans girighet" och "vår undergång".
Är det en vuxnare skiva?
– Jag vet inte vad vuxet är för något i vårt samhälle. Men den känns väl kanske mer mogen, inte så introvert. Framförallt känner jag att jag är på väg mot ett uttryckssätt som jag är mer bekväm i. Jag fick mycket självförtroende inför det här albumet, kanske har jag tagit ut svängarna lite väl mycket. Men jag gillar det, säger hon.
Ikväll delar Nicole Sabouné scen med Kristin Amparo, Pauline, Min Stora Sorg och Jasmine Kara i Pildammsparken när Big City Divas ställer till med årets enda konsert. I vanliga fall brukar hon ha fyra musiker med sig på scenen.
– Det är alltid svårare ju fler man är rent budgetmässigt. Jag brukar ju inte ha så stort band, så det ska bli jättekul och spännande. Det är ett roligt koncept, säger Nicole Sabouné.

Nicole Sabouné

Född: 1991.
Slog igenom 2012 i "The Voice" som gick på TV4.
Spelar ikväll med Big City Divas på Pildammsteatern, klockan 19. Andra artister som ska gästa: Kristin Amparo, Pauline, Jasmine Kara och Min Stora Sorg.
Storbandet Big City Divas består av 14 kvinnliga musiker och startades förra året efter initiativ av Gudrun Hauksdottir. Till varje spelning bjuder de in fem kvinnliga artister som får framföra egna låtar.
Gå till toppen