Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Planerna om egen boplats väcker hopp

Pilar Moldovan bor på Flextrus parkering i södra Lund. Men hon skulle gärna flytta till en kommunal boplats för EU-migranter.
”Det här blir bra”, säger hon när Sydsvenskan visar henne platsen.

Vi möter Pilar Moldovan från Rumänien på Flextrus parkering, som Sydsvenskan tidigare skrivit om. Här bor hon i en bil tillsammans med sin make.
Även om hon inte känner till platsen vid Sankt Hans backar välkomnar hon förslaget om en anvisad boplats.
– Det är jättebra. Vi behöver sängar och en toalett, säger Pilar Moldovan.
Alla praktiska detaljer kring duschar och el är inte klara i förslaget, men Pilar Moldovan säger att hon gärna skulle flytta från Flextrus parkering ändå.
– Här har vi ingenting, det är inte bra här, säger hon.
Enligt Pilar Moldovan bor det omkring trettio personer på Flextrus parkering. Alla skulle flytta om kommunen erbjöd en anvisad plats, säger hon.
Under vårt samtal säger Pilar Moldovan flera gånger att hon skulle behöva en säng, det är svårt att sova där hon bor i dag. Vi förklarar att kommunen inte kommer att ha sängplatser vid Sankt Hans backar. Pilar Moldovan svarar att det ändå är okej.
Innan de kom till Sverige bodde Pilar Moldovan och hennes man i Spanien i flera år. Där försörjde de sig på att plocka svamp. De åkte för att det inte fanns något socialt skyddsnät i Rumänien, säger hon. Därhemma har de två barn.
– De frågar hela tiden när jag ska komma hem, säger hon.
Vi åker tillsammans till det föreslagna stället, som ligger precis väster om Sankt Hans backar. En liten grusplan som omgärdas av lummiga träd. Pilar Moldovan ser sig omkring.
– Det är bra. Det som behövs är en toalett. Dusch är inte så akut, folk går till Röda korset för att duscha och ta hand om tvätten, säger hon.
Hon tycker att det har varit många olika bud kring var de egentligen ska bo.
– Människor säger att "nu får ni flytta". Sedan ändrar de sig, säger Pilar Moldovan.
Tror du att det blir bättre här än på Flextrus parkering?
– Ja. Här går det inte förbi så mycket folk. Där går det förbi mycket människor på natten. En del har druckit alkohol, och de slänger flaskorna på oss.
På härbärget på Smålands nation har EU-migranterna talat med glädje om planerna på att få ett anvisat ställe, berättar Madelaine Wahlström. Hon är medlem i föreningen Hjälp tiggare i Lund och ansvarar för härbärget.
Föreningen har två husvagnar som EU-migranterna får sova i. De får ställa sig på väntelista för att låna dem. Var sjätte dag flyttas husvagnarna till olika ställen på kommunens mark, för att följa parkeringsbestämmelserna.
– Det är en nödlösning eftersom vi inte har någon plats att ställa dem på under längre tid, säger Madelaine Wahlström.
Det är dags att åka tillbaka till Flextrus parkering. Pilar Moldovan säger att hon tror att många kommer att vilja bo på den nya platsen.
– Vi behöver bara ett ställe där man kan sova lugnt, säger hon.
Gå till toppen