Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Berginger: "Blir inget lyxboende"

Det är bättre för alla om EU-migranterna får ställa sina bilar och husvagnar på kommunal mark, menar Emma Berginger (MP). Något hemligt förfarande har det inte varit, säger hon.

Emma Berginger (MP) är kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden.Bild: Ingemar D Kristiansen
Redan i april fattade socialnämnden beslut om att kommunen vid avhysningar av EU-migranter skulle sträva efter att anvisa dem till tillåtna platser. Därför har man nu tagit fram ett förslag till en lösning, säger Emma Berginger.
– I dag finns det ett härbärge, men där finns inte tillräckligt många platser för att man ska kunna ta emot alla. Många av EU-medborgarna som kommer hit väljer att bo i olika campinglösningar, och vi vet ju också att det har bildats en del otillåtna bosättningar. Då tycker vi att det är bättre att vi kan erbjuda en laglig campingmöjlighet.
Ser ni inga risker med att erbjuda EU-migranter plats på kommunal mark? Andra partier har uttryckt oro för att det ska uppstå någon sorts permanent kåkstad.
– Vi pratar om 1 000 kvadratmeter på respektive plats, så det kan röra sig om högst tio husvagnar per plats. Man måste ju ha säkerhetsavstånd mellan husvagnarna. Det är inte några stora campingplatser vi talar om. Sedan är ju tanken att vi ska hålla ordning, det ska inte bli några permanenta städer.
Emma Berginger tror inte att några få lagliga uppställningsplatser för bilar och husvagnar kan leda till att ännu fler EU-migranter söker sig till Lund.
– Vi har inte gjort den bedömningen. Det här är inte något lyxboende vi erbjuder, för EU-medborgarna blir det egentligen inte så stor skillnad, förutom att de kanske får tillgång till lite mer sanitära lösningar än vad som skulle finnas på en otillåten plats.
Läs också Sandberg: "Blir en kåkstad"
En ytterligare anledning för att erbjuda EU-migranterna plats på kommunal mark är deras egen säkerhet, säger Emma Berginger.
– Det har förekommit våld och hatbrott mot den här gruppen. Vi tror att det blir en tryggare miljö om vi har anvisade platser än om vi har illegala bosättningar.
I Helsingborg får EU-migranterna betala tio kronor per natt och person på campingplatsen. Hur det blir i Lund är ännu inte bestämt.
– Att ta en avgift skulle kosta mer än man får in. Samtidigt har det en symbolisk betydelse, och man kanske får bättre kontroll och naturlig kontakt då.
Något hemlighetsmakeri har det inte varit kring planerna, säger Emma Berginger.
– Det är inte jag som fattat beslut om bygglovet. Tekniska förvaltningen har inom ramen för sin delegation fattat beslut om att göra ansökan som sedan prövats av stadsbyggnadskontoret.
Kunde ni inte ha berättat tidigare?
– När jag informerar nämnden vill jag också kunna besvara alla frågor, om vatten och avlopp och liknande. Därför hade jag egentligen velat att vi hade haft svar på de frågorna innan vi gick ut med detta. Det är därför vi har avvaktat.
Gå till toppen