Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fett bråk med burgargrannar

Citygrannar och snabbmat – det är inte en bra kombo i Malmö.
Efter klagomål på matoset har Tommi's Burger Joint sänkt fetthalten i köttet.

Tommi's Burger Joint som ligger på Slottsgatan, utanför Casino Cosmopol, har hamnat i blåsväder. Eller, rättare sagt, deras matos har.Bild: Angelica Linde
Den isländska kedjan lockade hundratals Malmöbor till öppningen – genom att bjuda på gratis käk. Sedan dess har musiken dunkat och köttet vänts i snabb takt på Malmös nyaste burgarhak.
Men underbart är kort. Miljöförvaltningen i Malmö har fått in klagomål från grannar som menar att matoset tvingar boende i närheten att hålla fönstren stängda.
Tommi's Burger Joint har försökt lösa problemet på ett något okonventionellt sätt: genom att sänka fetthalten i burgarna.
– De boende menar att det inte har hjälpt, men det är bra att man provar olika åtgärder, säger miljöinspektör Martin Dahl.
En granne är ändå inte nöjd, utan skriver att "de måste enligt min mening anpassa sin matlagning till sin anläggning (smörgåsar, mindre mängd stekt mat)". I veckan inspekterades grannens lägenhet.
– Min bedömning är att det är en form av olägenhet, de får inte störa sina grannar på det sättet, säger Martin Dahl och fortsätter:
– Men vi försöker få ett skriftligt intyg på att de åtgärdar ventilationen snart, om de ordnar en ventilationsanläggning som gör att det inte luktar så är det inga problem. Drar det däremot ut på tiden får vi kanske göra en annan bedömning.
Tommie's Burger Joint har, enligt miljöinspektören, muntligen lovat att åtgärda ventilationen senast den 10 augusti. Kanske blir det ännu tidigare än så, enligt kedjans nordenchef Valdimar Geir Halldórsson.
– Vi åtgärdar detta så fort vi bara kan. Det krävs olika mycket ventilation på våra ställen och det tar tre till sex månader att justera så det funkar med omgivningen. Nu tittar vårt ventilationsteam på Malmö. Vi vill självklart vara sams med våra grannar.
Har ni verkligen sänkt fetthalten i köttet?
– Ja, i vårt kött adderar vi 22 procent högkvalitativt fett. Det bränns upp och blir till rök, men det ger också god smak till köttet. Fast medan vi jobbar med ventilationen har vi bett slaktaren att inte addera extra fett.
Gå till toppen