Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Detta är inte ett tillfälle för partipolitiskt käbbel. Samling behövs mot våldsdåden.”

Andreas Schönström (S) om sommarens sprängningar och skottlossningar i Malmö.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
De som skjuter och spränger handgranater på Malmös gator ska gripas och dömas.
Den senaste tidens våldsdåd är oacceptabla och Malmös kommunledning tar det upptrappade våldet på största allvar. Alla Malmöbor måste kunna känna sig trygga i hela staden.
Kommunledningen styr främst över det långsiktigt trygghetsskapande arbetet. Vi arbetar tillsammans med skola, socialtjänst och polisen för att identifiera och stödja unga personer som befinner sig i riskzonen för att dras in i kriminella miljöer. Vi arbetar för att skapa trygga bostadsområden i samarbete med MKB och privata hyresvärdar. Och vi bekämpar svartklubbar och kriminell verksamhet genom ökad miljö- och brandtillsyn.
Men det allra viktigaste brottsförebyggande arbetet är långsiktiga välfärdsinvesteringar. Vi har de senaste åren gjort stora satsningar på skolan, där skolresultaten nu förbättrats fem år i rad. Unga vuxna ska ges möjligheter till jobb eller utbildning. Så motverkas kriminella miljöer och så skapas trygga samhällen på lång sikt.
Samtidigt måste samhället agera i den akuta situationen. Sommarens våldsdåd är ett ansvar för polisen, som är en statlig myndighet.
Kommunledningen, inklusive företrädare för Moderaterna, för en kontinuerlig dialog med polisen i Malmö. I dessa möten harvi politiker varit överens om att ge polisen fullt stöd i deras arbete. Vi har framfört att om det är något vi som kommunpolitiker kan göra för att underlätta polisens arbete så är vi beredda att göra det.
Vill polisen ha ökade resurser för att så snabbt som möjligt gripa och lagföra dem som är skyldiga till våldsdåden, kommer vi att göra allt vi kan för att få fram det. Behövs det skärpt lagstiftning, för att till exempel komma åt de illegala vapen som finns i omlopp, då kommer vi att sätta press på regeringen för att lagen ska ändras.
Samling behövs mot de våldsdåd som hotar tryggheten i Malmö. Det är viktigare än att försöka vinna enkla partipolitiska poänger, som John Roslund (M) gör med sitt inlägg på Aktuella frågor (22/7).
Kommunledningen i Malmö samarbetar gärna med oppositionen och är alltid öppen för konstruktiva förslag på hur vi kan öka tryggheten i staden. Men detta är inte ett tillfälle för partipolitiskt käbbel. Alla som älskar Malmö har ett gemensamt ansvar att hålla ihop och göra allt för att få stopp på våldsdåden.
Andreas Schönström

SKRIBENTEN

Andreas Schönström (S) är kommunalråd i Malmö med ansvar för trygghet och säkerhet.
Gå till toppen