Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En dag i sommarens Berlin

Den tyska huvudstaden ligger långt från kusten, ändå är Berlin en stad där man kan njuta av sommaren. Det vimlar av vattenhål både för torra strupar och varma kroppar. Följ med på en dag i sommarstaden.

Det råder ett lätt kaos vid den lilla disken där man beställer sin frukost. Med en dosa i handen, den blinkar häftigt när maten är klar, är det dags att leta efter ett ledigt bord.
Vi befinner oss på Neukölln-kaféet Zimt & Mehl i korsningen Weigandufer och Wildenbruchstrasse, här kan man iaktta hur den omtalade gentrifieringen tilltar i den forna arbetar- och invandrarstadsdelen. Det har med åren blivit allt trängre på kaféet och allt fler språk talas.
Det finns massor av frukostställen i Berlin med mer eller mindre fantasifulla frukostmenyer som serveras långt in på dagen. Fördelen med Zimt & Mehl är att man kan äta sin måltid utomhus i morgonsolen vid vattnet. Landwehrkanal stryker förbi.
Efter frukosten är det skönt med en promenad längs kanalen in mot staden. Berlin är en grön stad och träden utmed kajen ger svalka.
Efter cirka fyra kilometer – framme vid Baerwaldstrasse där det går en bro över vattnet till Prinzenstrasse – är det dags att fatta beslut om hur dagen ska gestalta sig.
Här ligger nämligen Sommerbad Kreuzberg med tre bassänger och stora gräsmattor att gassa i för den som inte söker skydd under något träd.
Berlins badutbud är omfattande, sommarbad som i Kreuzberg hittar man i flera stadsdelar. Närbelägna och badbara sjöar finns det i stadsdelen Weissensee i öster och i Zehlendorf (Schlachtensee och Krumme Lanke) i väster.
Det mest ambitiösa badprojektet är att ta S-Bahn ut till Wannsee längst ut i väster eller till Müggelsee lika långt österut. Badet i Wannsee firade sitt hundraårs-jubileum 2007 och det är en pampig anläggning med strandkorgar att sola i och med sand från Östersjöns stränder.
I Müggelsee finns det två bad att välja mellan. Seebad i Friedrichshagen har en liten sandstrand, bryggor och hopptorn. Friedrichshagen är ingen förort, utan ett av alla dessa samhällen med en alldeles egen karaktär som inkorporerades till Stor-Berlin för snart hundra år sedan. På huvudgatan ned mot sjön vimlar det av affärer, restauranter och kaféer. Strindberg bodde här under sin Berlin-vistelse.
Borta vid Rahnsdorf ligger Strandbad Müggelsee som till skillnad från Wannsee-badet är aningen luggslitet och präglat av DDR-eran. Vid ena änden av stranden ligger ett Freikörperkultur-område för nakenbadarna. På alla dessa bad finns det förstås ett så kallat imbiss med enklare mat samt drycker inklusive öl och vin.
Den som väljer bort baden, men som ändå vill röra på sig kan ta sig till nyanlagda Park am Gleisdreieck nära Potsdamer Platz. Parkerns stora attraktion är Beach 61 med över 30 små volleybollplaner. Det finns omklädningsrum med dusch, boll ingår i planhyran och givetvis finns även här en bar med dryck och tilltugg. Annars är ett tips att ta med sig pingisracketar och bollar på Berlin-resan och spela på något av de många utebord som står utplacerade lite överallt i de många parkerna.
Lunch? Den äter man på stående fot, det är lätt att hitta snabbmatställen med kebab, currywurst och sallader. De senaste åren har det dessutom dykt upp en massa små hamburgarhak i kvarteren.
En poäng med att besöka en storstad mitt i sommaren är kulturutbudet. De tre operorna går visserligen på sparlåga, teatrarna spelar en bit in i juli och filharmonin har julistängt. Museerna är dock öppna och erbjuder flera intressanta utställningar.
Biergarten är ett vackert tyskt ord. Det frammanar bilden av sällskapsliv under lummiga träd och det finns många sådana ställen i Berlin. Pratergarten i Prenzlauer Berg är en klassiker och inte långt därifrån ligger Schönbrunn i Volkspark Friedrichshain.
På andra sidan staden är det enbart vitt vin som gäller på Rüdesheimer Platz. Tre vinodlare från Rheingau i södra Tyskland turas om att sommartid åka till Berlin och sälja sina viner i en liten kiosk, en tradition sedan sommaren 1967. Runt kiosken är långborden grupperade och man kan köpa med sig mat att äta.
Det skymmer och utebiograferna förbereder kvällens visningar. Freiluftskino är populärt i ljumma sommarkvällar och utebiografer finns det i flera stadsdelar. Just utebion i Kreuzberg visar filmerna i originalskick utan dubbning och de tyska filmerna textas på engelska.
Åskådarna sjunker ned i bekväma solstolar, insvepta i varma filtar och snart överröstas fågelsången av filmmusiken. Filmen är slut vid 23-tiden. Berlins nattliv med alla klubbar och barer väntar. Men det är en dag i morgon också.

Sommar i Berlin

Tre glasställen
Hokey-Pokey, Stargarder Strasse 73, Prenzlauer Berg.
Anna Durkes, Graefestrasse 80, Kreuzberg.
Vanille & Marille, Belziger Strasse 24, Schöneberg.
Fyra  utställningar
Alte Nationalgalerie: Impressionism – expressionism. 160 tavlor från två epoker.
Martin Gropius-Bau: Fassbinder – allt om den berömde regissören.
Historiska museet: Alltag Einheit –porträtt av det forna DDR under åren efter återföreningen.
Berlinische Galerie: Radikal modern – om byggande och arkitektur i Väst- och Östberlin under 60-talet.
Fem muséer
Topographie des Terrors (om nazismen), Niederkirchnerstrasse 8
DDR-museum, Karl Liebknecht-Strasse 1
Judiska museet, Lindenstrasse 9
Deutsches Technikmuseum, Trebbiner Strasse 9
Gedenkstätte Berliner Mauer, Bernauer Strasse 111
Sex bassängbad inne i staden
Sommerbad Kreuzberg, Prinzenstrasse 113-119
Sommerbad Neukölln, Columbiadamm 160
Sommerbad Wilmersdorf, Forckenbeckstrasse 14
Sommerbad Humboldthain, Wiesenstrasse 1
Badeschiff (bassäng i Spree), Eichenstrasse 4
Haubentaucher, Revaler Strasse 99
Resetips
Till badet i Wannsee: Ta S-bahn S1 från exempelvis Brandenburger Tor, riktning mot Wannsee, gå av vid Nikolassee. Tar en halvtimme.
Till badet i Müggelsee: Ta S-bahn S3 från Ostkreutz i riktning mot Erkner, gå av vid Friedrichshagen (Seebad) eller Rahnsdorf (Strandbad Müggelsee). Tar 17 minuter.
Gå till toppen