Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tydligare regler för festivalbyggare

Förra året avslöjade Sydsvenskan dygnslånga arbetspass, avsaknad av säkerhetslinor och andra stora problem för dem som bygger Malmöfestivalens tält. I årets upphandling är kraven på säkerhet och trygghet tydligare. 

Malmöfestivalen är kommunens största årliga arrangemang. Under åtta dagar förändras innerstadens utseende med scentält, sjukvårdstält och restaurangtält.
Drygt 90 tält monteras på bland annat Gustav Adolfs torg, Stortorget och Södertull. Att montera tälten innebär potentiella faror, som till exempel fall från hög höjd.
Förra året granskade Sydsvenskan Malmöfestivalens tältentreprenör och avslöjade orimliga arbetsförhållanden.
Festivalarbetare vittnade om löner på 80 kronor i timmen, arbete på höga höjder utan säkerhetslinor och arbetspass på 27 timmar i sträck.
Flera festivalarbetare valde att lämna jobbet i protest. Dessutom kom det fram att mannen bakom företaget, Larry Magnusson, var dömd till fängelse för en rad ekonomiska brott. Han hade näringsförbud och jagades av kronofogden. Nu fungerade han som arbetsledare, något som är olagligt om man är belagd med näringsförbud.
När tältupphandlingen inför förra årets festival genomfördes ställde Malmö stad fyra krav: Att företagen var registrerade, betalade skatt, hade F-skattsedel och att de var fria från skulder. Krav på bra arbetsförhållande fanns inte med som ett kriterium, eftersom kommunen förutsatte att leverantörerna följde den svenska arbetsmiljölagen.
I dag är kommunen mer noggrann.
I årets upphandling är arbetsmiljölagarna tydligt utskrivna i dokumentet, och en detaljerad arbetsmiljöplan finns med.
Bland annat ska arbetet avbrytas vid kraftig vind, och vid arbete på hög höjd ska säkerhetslinor och selar användas, dessutom ska skor med skyddshätta användas om man arbetar med tunga föremål. All personal som använder maskiner ska kunna visa sitt kompetensbevis på begäran.
Oftast är det priset som avgör vilket företag som vinner en upphandling. Så är fallet i årets upphandling också. Anbudssumman hamnade på drygt 560 000 kronor.

Efter granskningen

Sydsvenskan avslöjande bidrog till att skattebrottsenheten inledde en spaning mot företaget som vann upphandlingen förra året.
Under påsken 2015 hölls rättegången mot Larry Magnusson för överträdelse av näringsförbud. Festivalgeneralen, Pella Ström kallades som vittne.
Larry Magnusson dömdes till en månads fängelse.
Gå till toppen