Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Almgren avfärdar kritik om boplatsen

Förslaget om en boplats för EU-migranter ger trygghet åt alla och har skötts rätt. Det anser kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S).

Bild: Ingemar D Kristiansen
Den stora förändringen för att förbättra EU-migranternas situation måste ske på internationell nivå. Tills dess måste Lund hjälpa till, säger Anders Almgren.
– Vi har valt en plats som är trygg och ostörd för EU-migranterna, och som omgärdas enbart av kommunal mark.
– Under det borgerliga styret fanns det företag i Lund som inte kunde använda sina parkeringsplatser för att EU-migranter bodde där, och det var inget som den borgerliga ledningen engagerade sig i, säger Anders Almgren.
Vad säger du om Philip Sandbergs (FP) åsikt om att kommunens bidrag till ideella organisationer räcker?
– Andra insatser kommer att drivas av frivilligorganisationer med kommunala medel, men när det gäller mark är det inte lösningen.
I stället anser han att den anvisade marken ska ses som ett komplement.
Vad säger du till grannar och andra som tror att platsen blir otrygg?
– Det här är en väldigt begränsad parkeringsyta i ett jättestort område. Jag har inte förstått att det är mycket folk just vid parkeringen.
Anders Almgren säger också att polisens rapporter inte visar någon ökad brottslighet där EU-migranterna uppehåller sig i dag.
Sverigedemokraterna är kritiska till förslaget; de anser att avvikelsen från detaljplanen är för stor. Almgren håller inte med.
– Platsen är specialanpassad att ställa fordon på. Om man ställer upp husvagnar och en bajamaja där ett tag är det ingen stor avvikelse, säger han.
Hur lång tid pratar vi om?
– Det vet vi faktiskt inte riktigt än, för detta är inte är den långsiktiga lösningen, säger Anders Almgren.
Bygglovet för boplatsen togs fram på initiativ av kommunalråd Emma Berginger (MP), ordförande i tekniska nämnden. Det skedde utan de andra politikernas vetskap. Men Anders Almgren tycker att ärendet behandlats som liknande ärenden.
– Ordföranden har ett ansvar att förbereda ett förslag att lägga fram på nästa sammanträde.
Den 19 augusti beslutar nämnden om marken bredvid Sankt Hans backar ska användas som boplats för EU-migranter.
Almgren är medveten om att såväl den borgerliga minoriteten som Sverige­­demokraterna är emot förslaget.
– Men själva har de inga alternativa förslag.
Rättelse: Emma Berginger (MP) ansökte inte om bygglovet som det tidigare stod i denna artikel, men bygglovet togs fram på hennes initiativ.
Gå till toppen