Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon jagar nya gröna slingor

Njutningen och naturen är det viktigaste när Agneta Eriksson är ute och springer. Hon gillar de omväxlande miljöerna i Lund.

– Här är skönt på sommaren, säger Agneta Eriksson.
Vi står på en grusväg vid en åker precis söder om Östra Torn. Det här är den löparrunda som Agneta Eriks­­son tycker är finast och grönast. Den slingrar sig både vid åkrar och genom Östra Torns by.
– Här är härligt underlag. Det här är en vardagsrunda, den är avkopplande, säger hon.
Agneta Eriksson springer mest för att det är skönt, till husbehov, som hon själv säger. Hon har egentligen alltid joggat, men nu när barnen är vuxna har det blivit mer regelbundet.
– Det är lite höjdskillnad på rundan, så det känns bra. Sedan är den omväxlande, och det är alltid roligt att springa genom Östra Torns by.
Där finns både grusområde, hästar och en vacker omgivning, säger Agneta Eriksson. När hon vill utmana sig brukar hon sätta ihop flera rundor, eller springa ner mot stan. Centrum och Botaniska trädgården brukar vara bra för flåset.
– Det är ju hemskt jobbigt när man ska hem, mycket uppförsbacke, säger hon.
Att mäta tider och få bra resultat är inte det viktigaste för Agneta Eriksson.
– Om man jobbar hårt är det skönt att sticka ut utan att ha någon tid att tänka på, säger hon.
Däremot är det viktigt för henne att löpningen blir en naturupplevelse. Där har Lund mycket att ge som löpar­­stad, tycker hon.
– Jag tycker att jag har upptäckt stan mer sedan jag började jogga. Även om jag har bott här jättelänge finns det så mycket kvar att upptäcka. Man ser saker och ting på ett annat sätt när man är ute och joggar.
Är det bra tillgänglighet för löpare i Lund?
– Ja, det är bara att sticka ut. Jag är inte rädd på kvällarna när det är mörkt, man kan sticka ut även på vintern, säger Agneta Eriks­son.
– Men belysningen är rätt dålig ibland. Det behöver inte vara speciella markerade leder, för det är så roligt att bara sticka ut och upptäcka. Men det är klart att kommunen skulle kunna ge fler förslag på löparrundor.
Själv tränar Agneta Eriks­son inte med någon löparklubb. Hon uppskattar enkelheten i löpningen. Att bara kunna ge sig iväg när man vill, ensam eller med en kompis.
– Att njutningsjogga tycker jag bäst om.

Agneta Eriksson

Bor: På Östra Torn i Lund.
Gör: Översättare, och guide, driver enskild firma.
Ålder: 65 år i år.
Familj: Man, fyra barn och två barnbarn.

Vilken löparrunda får man inte missa i Lund? Dela med dig av din löparpärla till oss på lund@sydsvenskan.se

Gå till toppen