Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen orolig för flytt

Lundapolisen befarar att EU-migranternas eventuella flytt till Sankt Hans backar ska orsaka ytterligare turbulens kring gruppen.
– Vi är rädda för att vi ska få en permanent situation där problemen riskerar att öka, säger närpolischef Patrik Isacsson.

Han betonar att varken han eller polisen som helhet har någon universallösning på EU-migranternas situation.
Den polisiära oron bottnar i farhågor att ingenting skulle bli bättre efter en flytt till den anvisade migrantboplatsen vid Sankt Hans backar.
– Det handlar om nerskräpning, sanitära problem, skadegörelse. En kåkstad med oro och störningar för omgivningen.
– Det här kan bidra till att öka otryggheten i området även om de boende själva inte är stökiga.
Vilken är polisens roll i sammanhanget?
– Polisen fokuserar av naturliga skäl mest på ordningslagen, inte i första hand på hur vi ska kunna ta hand om och hjälpa de här människorna.
Så vad gör ni?
– Bygglovet är inte vår sak. Men vi tittar på vad det får för effekter för alla inblandade. Lundabor, EU-migranter, kommunen, polisen.
– Vi bistår med råd och talar om vad vi tycker. Det är en bra dialog.
När de gäller de husvagnar som föreningen "Hjälp tiggare i Lund" ställt upp och som enligt föreningen flyttas runt i samklang med lokala parkeringsbestämmelser har Patrik Isacsson sin uppfattning klar.
– Vi har noterat att husvagnarna är avställda och inte i trafikdugligt skick för närvarande. Ska de flyttas får det bli via bärgning eller besiktning så att de blir kördugliga.
– Vi har en dialog med Lunds kommun om det.
Gå till toppen