Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Självmorden fortsätter – nu granskas psykiatrin

Patienter begår självmord när de vårdas inom psykiatrin i Malmö.
Ivo har flera gånger påtalat allvarliga brister. Men trots löften om åtgärder har självmorden fortsatt.
Nu inleder Ivo en särskild granskning av psykiatrin.

41 självmord sedan januari 2013. Nu inleder Inspektionen för vård och omsorg en särskild granskning av psykiatrin i Malmö.Bild: Albin Brönmark
Elva patienter har hittills i år tagit livet av sig inom psykiatrin i Malmö. Nu inleder Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, en ettårig granskning av verksamheten.
Sydsvenskan har i flera artiklar granskat psykiatrin i Malmö. Det har handlat om självmorden som skett, flera gånger inne på avdelningarna. Om säkerhetsbrister där självmordsbenägna patienter släpps ut för att röka utan tillsyn. Men också om hur patienter hånas och tilldelas öknamn.
– Det är anmärkningsvärt att bristerna, som de har sagt att de ska åtgärda, hela tiden återkommer, säger Christina Carlsson, enhetschef på Ivo.
Läs mer: Patienter i psykiatrin hånas och får öknamn
Ivo har länge påtalat allvarliga brister när det gäller sjukhusets förmåga att förhindra självmord. Det handlar om att patienter släpps ut, utan att personal eller läkare gjort en riskbedömning. Detta ska göras och finns beskrivet i sjukhusets egna riktlinjer.
– De beviljar permissioner utan bedömningar trots själmordstankar hos patienter som inte mår bra, säger Christina Carlsson.
I de lex Maria-anmälningar som på senare tid kommit in kan handläggarna på Ivo se att många brister inte har åtgärdats. Det handlar om, förutom att man inte gör riskbedömningar, hur sjukhuset samverkar med anhöriga och hur man bedriver internutredningar.
Sedan januari 2013 har 41 patienter tagit livet av sig, visar Sydsvenskans granskning, och på Ivo märks en frustration över att ingenting händer trots deras kritik.
– Vi har gjort inspektioner, haft möten, gjort sammanställningar och gått igenom deras internutredningar. Vi påtalar bristerna, men de finns hela tiden kvar, säger Christina Carlsson.
Läs mer: Kränkningar i psykiatrin ska utredas
Verksamhetschefen för vuxenpsykiatrin i Malmö,Sven-Erik Andersson, vill återigen inte svara på Sydsvenskans frågor. Hans sekreterare hänvisar till regionchefen Katarina Viebke som är divisionschef för psykiatrin inom hela Skåne.
– Vi ser självklart allvarligt på kritiken. Vi har gjort åtgärder, men det tar också tid innan de ger effekt.
Men varför fortsätter ni att släppa ut patienter utan att göra bedömningar?
– Vi ska göra riskbedömningar, det står i våra riktlinjer.
Men det görs ju inte, varför?
– Jo, det görs, men vi missar också. Men då återkopplar vi och ser var det har gått fel.
Katarina Viebke säger också att många patienter är nöjda med den vård de har fått, och att åtgärder kommer att sättas in för att bättre bemöta anhöriga.
I Sydsvenskans granskning berättade de inskrivna, anhöriga och personliga ombud hur patienter hånas och tilldelas öknamn på psykiatriska klinken. En del av kränkningarna finns inspelade på band.
I en inspelning hör man hur den behandlande läkaren återkommande kallar en självmordsbenägen patient för "prinsessa". Efter en diskussion om självmordstankar hör man också läkaren säga: ”Snart blir du utskriven. Då kan du göra vad du vill när du kommer hem.”
– Vi har medarbetare som vi måste jobba med, och vi kommer att utreda varje händelse som Sydsvenskan har rapporterat om. När vi utreder kommer vi också få stopp på kränkningarna, säger Katarina Viebke.
Ivo har nu dragit tillbaka ett föreläggande mot psykiatrin i Malmö och inleder under hösten sin granskning. Under ett helt år kommer Ivo att göra inspektioner, ha möten och träffa ledning, personal och patienter.
– Det blir en särskild granskning. Det hör inte till vanligheterna att vi gör så, och det visar också hur allvarligt vi ser på detta, säger Christina Carlsson på Ivo.
Läs alla artiklar om: Psykiatrin i Malmö
Gå till toppen