Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Joakim Palmkvist: "Den värste seriemördaren vi har haft"

I sin yrkesroll som kriminalreporter hade Joakim Palmkvist följt spåren av Peter Mangs sedan det första mordet 2003.

Bild: Emil Malmborg
– Jag ville sätta alla turer i ett sammanhang. För att alla ska förstå magnituden - att Peter Mangs är den värste seriemördaren vi har haft, säger Joakim Palmkvist om sin bok.
Peter Mangs teg sig igenom rättegångarna 2012–13. Varför erkände han plötsligt mordet på Trez West Persson inför dig?
–  Han ville bli sedd, och ta på sig ansvaret för morden som i hans förvrängda värld är något bra. Och han ville erkänna på sina egna villkor, inte lyda "pappa staten".
– Att det blev just för mig berodde kanske på att han visste att jag kunde hela historien. Vi hade också haft en del brevkontakt.
Hur kändes det att möta Mangs på Kumlaanstalten?
– Väntan inför intervjun var nervös. Själva mötet var ett antiklimax, han är en grå medelålders Svensson. Så förfärande vanlig – det förstärker det otäcka.
Hur gör du för att hålla dig utanför mördarens fantasivärld?
–  Jag har nytta av min långa yrkeserfarenhet och vana att ifrågasätta och dubbelkolla alla påståenden. I långa diskussioner med brottslingar är det annars risk att man till slut accepterar de sjuka grundförutsättningarna i deras resonemang.
Läs mer: ”Det är ingen kul situation – det är döden, va.”
Genom att återge morden med Mangs egna ord, ger boken ändå utrymme åt hans självbild som rationell och kall. Finns det inte en risk att läsare låter sig imponeras?
– Peter Mangs hade själv inspirerats av Gellert Tamas kritiska bok om Lasermannen, så ja, det finns alltid en sådan risk. I någon mån dramatiserar jag ju en mördares berättelse.
– Men jag menar att de flesta tydligt ser orimligheten i resonemangen. Framförallt i kombination med fakta som jag själv för fram.
Varför tog det så lång tid innan polisen insåg att en seriemördare gick lös i Malmö?
–  Därför att ingen med legala vapen tidigare begått så många kallblodiga våldsbrott. Peter Mangs var i det avseendet unik. Och polisen utgår från erfarenheter.
–  Dessutom var den första mordutredningen, kring mordet på Kooros Effatian 2003, erbarmligt illa skött. Viktiga spår försvann, och sedan låg Mangs lågt fram till 2009.
Vad har förvånat och skrämt dig mest under arbetet med boken?
–  Den har varit obehaglig att skriva. Mest skrämmande är hur lätt det är att skaffa vapen, hur oförberett samhället är på den här typen av brottslingar och att bara tillfälligheter gjorde att Mangs åkte fast.
–  Om han hade gjort sig av med Kooros Effatians nyckelknippa och två illegala pistolpipor är jag övertygad om att han aldrig hade kunnat dömas.
Gå till toppen