Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sköldpaddor — de nya sommarkatterna

Skansen har tagit emot betydligt fler övergivna vattensköldpaddor än vanligt i år. Ägarna dumpar helt enkelt djuren när de växer sig stora, säger Jonas Wahlström på Skansenakvariet.

Den är ofta liten som en femkrona när den köps in och är också förhållandevis billig. Den rödörade vattensköldpaddan har varit ett val för familjer som vill skaffa husdjur sedan det blev lagligt att importera den när Sverige gick med i EU.
Men många är inte beredda på hur snabbt sköldpaddan växer till sig — på två, tre år blir den stor som en tallrik.
— En söt liten vattensköldpadda för 3—400 kronor kan kännas bättre än att köpa en hund för 15 000 när lilla Kalle vill ha husdjur. Men när den blir stor och börjar bita lillfingret av Kalle, då vill familjerna sälja den till oss, men det får de inte. Sen vill de skänka den, men vi vill inte ha dem, säger Jonas Wahlström, föreståndare för Skansenakvariet.
Hittills i år har akvariet tagit emot ett 60-tal övergivna vattensköldpaddor. Det är lika många som under hela förra året, enligt Jonas Wahlström. Djuren hittas i kärr, bäckar, i Östersjön och till och med i några fall på tunnelbanan, berättar han.
Den rödörade vattensköldpaddan lever normalt i norra USA, men kan överleva mildare vintrar i Sverige. De svenska förhållandena tillåter dock inte att de förökar sig.
— Men naturligtvis gör de skada, de är ju rovdjur. De kan till exempel ge sig på fågelungar och inhemska grodarter, säger Jonas Wahlström.
Han råder föräldrar till husdjursintresserade barn att köpa en bok om djuret innan de funderar på att skaffa det.
De övergivna sköldpaddorna är en del i att fenomenet med övergivna djur ändrat skepnad en aning under de senaste åren.
— Förr hade man problemet med sommarkatterna som man övergav efter sommaren. Nu är det reptilerna som man överger innan semestern, säger Jonas Wahlström.
Gå till toppen