Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Deras drake blir opera för barn på Drakamöllan

Var ska väl draken vara, om inte på Drakamöllan?
Lundaförfattarna Sara Snogerup Linse och Kyrre Thalbergs barnboksfigur, draken Kjetil, blir huvudrollsinnehavare i en opera.

Den 15-16 augusti uruppförs operan, på Drakamöllan, ett gårdshotell och konferenscentrum norr om Brösarp.
– Sara var på gården för en konferens för ett par år sedan och lämnade då kvar en drakbok, så brukar vi göra, berättar Kyrre Thalberg.
Gårdens ägarinna Ingalill Thorsell fastnade för Kjetil och skrev till paret Linse-Thalberg för halvannat år sedan. Drakamöllan presenterar operaföreställningar årligen och nu ville man ha en barnopera om den lille draken.
– Ingalill och Guido Paevatalu, som är konstnärlig ledare för opera på Drakamöllan, vill få barn att upptäcka opera.
Och nu har kompositören Andy Pape och librettoförfattaren Eva Sommestad Holten arbetat fram en färdig barnopera, som sedan lätt ska kunna överföras till andra nordiska språk och ska framföras i Danmark och Norge.
– Vi skrev ett underlag åt dem, men sedan har de fått utgå fritt från våra böcker. Vårt villkor var att drakarna ska vara sig lika från böckerna, förklarar Sara Snogerup Linse.
Det har sedan 2011 hunnit bli fyra böcker om den taggige, men sympatiske lille krabaten, som är väldigt nyfiken och hela tiden vill upptäcka nya saker.
Kjetil är lite speciell, han skiljer sig från kompisarna på två sätt: han kan inte spruta eld, men han kan flyga.
– Vår första bok "Kjetil lär sig flyga" berättar om det. Men det viktiga i boken handlar om att vara annorlunda och våga gå sin egen väg.
Först vill föräldrarna att Kjetil ska ta bort sina speciella skinnflikar hos doktorn. Flikarna gör att han kan flyga.
– Men det kan ju faktiskt vara en fördel att vara annorlunda och så visar det sig vara för Kjetil, säger Sara Snogerup Linse.
– Kjetil hör till arten taggdrakar, som inte kan flyga. Men själv har han en mutation, förklarar Kyrre Thalberg.
Å andra sidan kan den lilla draken alltså inte spruta eld. Något som oroar mamma och pappa drake en hel del.
Kyrre Thalberg och Sara Snogerup Linse är kemister i grunden och han arbetar på Astra Zeneca i Mölndal, där han forskar om inhalationsläkemedel och hur man ska få dem att nå ut till lungorna.
Sara Snogerup Linse är professor i molekylär proteinvetenskap vid Lunds universitet, forskar kring hur molekyler fungerar och fokuserar på de grundläggande förloppen i sjukdomarna Alzheimer och Parkinson.
De två bor ihop och skriver sina böcker på fritiden.
– Drakarna och historien kom helt enkelt till oss strax efter att vi träffats. Vi fantiserade om allt möjligt och en kreativ ådra öppnades, vi tyckte båda att detta var kul och spännande.
En Kjetil-bok är resultatet av ett intensivt samarbete. De två jobbar tillsammans med text, bilder och två sånger till varje bok.
– Först skriver vi text så att den är långt kommen, sedan börjar vi rita. I efterhand vet vi ofta inte vem som kommit på vad eller gjort vilken sång.
Sara Snogerup Linse konstaterar att det känns som om historierna växer tack vare att de är två och att man kommer mycket längre tillsammans.
– Det är en viktig prövning att som sambos våga ge feedback och vara öppen med vad man tycker. Men då blir också resultatet desto bättre, säger Kyrre Thalberg.
– Vi har sagt flera gånger att var för sig hade ingen av oss kunnat skapa de här böckerna.

Draken Kjetil

Är: den centrala gestalten i barnböckerna av Lundaparet Sara Snogerup Linse och Kyrre Thalberg. En nyfiken, naturintresserad och lite annorlunda drake som vänder detta till sin fördel bland kompisarna.
Aktuell: barnoperan "Draken Kjetil" får urpremiär på Drakamöllan den 15-16 augusti.
Gå till toppen