Nyheter

Handigolf, vad är det?

Thomas Ahlberg, som är klubbchef på Bokskogens golfklubb där världseliten i handigolf tävlar till helgen.

Bild: Privat
– Det är det golf för funktionshindrade och det här är det inofficiella VM i singelgolf. Tävlingen heter Swedish Invitational. Det är de 50 bästa spelarna i världen som kommer hit och gör upp om titeln.
Vad vinner man?
– Den stora äran så klart. Sen finns det en del priser som våra sponsorer har bidragit med.
Hur går tävlingen till?
– Det är en ren scratchtävling, precis som på touren. Det innebär att alla spelar mot varandra och den som slår minst antal slag vinner. Det görs inga avräkningar för golfhandicap och det finns inte heller olika klasser beroende på funktionshinder.
Vilka stjärnor får man se?
– Caroline Larsson, den svenska stjärnan som tidigare i år vann SM i handigolf. Sen kommer Daniel Slabbert från Sydafrika. Han är bäst i världen eller i alla fall topp tre.
Är det annorlunda att ordna en handigolftävling?
– Det finns bara en stor skillnad. Det är att vi måste ta in en hel flotta med golfbilar och golfmopeder. Av 52 spelare använder 32 golfbil, i vanliga fall har ingen spelare golfbil.
Hur många nationaliteter är på plats?
– Tolv olika nationaliteter kommer hit, från Japan till Sydafrika. Det är flest spelare från Sverige och Frankrike har skickat hela sitt landslag.
Blir det en stor publik?
– Det brukar vara ett hundratal som kommer och tittar. Jag tror många blir extra inspirerade och får ett annat perspektiv på sin egen golf när de ser handigolf.
Hur stort är handigolf?
– Vi hoppas att det snart är så stort att det blir en del av Paralympics. Under tävlingen kommer det representanter från organisationer som kan påverka det.

Swedish Invitational - inofficiella VM

Tävlingen hölls första gången 2007 och spelas vart annat år på Bokskogens golfklubb.
Den spelas i två klasser, manlig och kvinnlig
Den 6 augusti kan amatörer vara med och spela med världens bästa, intresseanmälan kan göras till Svedala kommun.
Gå till toppen