Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

V-politiker: Riv ner SD-reklam

Vänsterpartisten Hanna Gunnarsson uppmanar folk att förstöra Sverigedemokraternas kampanjmaterial. "Riv ner, klistra över, förstör! Skitet lär vara borta imorgon." skriver hon på sociala medier.

Sverigedemokraterna uppmärksammas just nu för sin senaste kampanj i Stockholms tunnelbana.
Reklamen är på engelska och riktar sig till turister. I sin kampanj ber partiet bland annat om ursäkt till besökare för det de menar är påtvingat tiggeri: "Sorry about the mess here in Sweden, we have a serious problem with forced begging".
Enligt Hanna Gunnarsson, toppnamn för Vänsterpartiet i Lund, är det allmänhetens ansvar att reagera på rasism och därför uppmanar hon på sociala medier till förstörelse av reklamen.
"SD är ett rasistiskt parti som sätter människor mot varandra. Jag vill inte se rasistiska budskap i gatubilden. Om det ska finnas annonser och reklam så måste denna vara sådan att det inte hetsar eller sprider lögner. Sådan reklam bör tas bort", skriver hon till Sydsvenskan i ett sms.
Hur ser du på att ta ner politisk reklam utifrån demokratisynpunkt, och om situationen var den omvända?
"Det händer också, hälften av våra affischblock förstörs varje 1 maj. Rasistiska budskap ska tas bort, de ska inte finnas helt enkelt" skriver hon.
Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge ställer sig kritisk till Hanna Gunnarssons uppmaning.
– Det är inte värdigt något demokratiskt parti att uppmana till att förstöra och tysta ner inlägg i den öppna politiska debatten. Jag förutsätter att Jonas Sjöstedt går ut och tar avstånd från det där, något annat vore ovärdigt, säger han.
Henrik Vinge menar att Hanna Gunnarsson genom sin uppmaning struntar i de människor han själv beskriver som brottsoffer för det organiserade tiggeriet.
Kritiken om att reklamen skulle vara rasistisk slår Henrik Vinge ifrån sig. Han anser inte heller att det är att generalisera alla som tigger genom att säga att de är brottsoffer.
– Det klart att det finns många människor som inte är offer, men det är ju inte dem vi vill hjälpa i det här fallet. Det är dimridåer att prata om att alla inte är utsatta.
Samtidigt som Hanna Gunnarsson vill att reklamen ska förstöras så anser hon att situationen bör hanteras på politisk nivå.
"Först och främst ska det finnas bra reklampolicys. Men alla har ett ansvar att bemöta rasism. I detta fall måste SL-politikerna agera och bryta avtalet om just dessa affischer", skriver hon.
Gå till toppen