Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

108:an på väg mot breddning

Färre möten och färre proppar. Det vill Trafik­­verket se på väg 108 och E22:an. Därför ska vägarna byggas om.
Nu krattas det i manegen för att bygga om väg 108 mellan Staffanstorp och Lund. Just nu är planen att utöka vägen med två körfält i vardera riktningen. Dessutom ska man kunna köra i 100 km i timmen i stället för dagens 80. Om allt går vägen kan bygget börja kring år 2021.
– 108:an är en viktig regional väg som har ett antal funktioner. Det är många som pendlar på vägen, och den är Lunds förbindelse till regionens flygplats, säger Peter Fredriksson, strategisk planerare på Trafik­­verket.
Väg 108 ska också få ett mitträcke på sträckan mellan Lund och Staffanstorp för att undvika möten. Även E22:an ska uppgraderas, på Lund Södra Trafikplats. Här är broarna från 1950-talet, och ibland är köerna på ramperna så långa att de sträcker sig ut på själva motorvägen.
Just nu tittar man på att ersätta rondellen med en fyrfältig bro som ska anpassas till de nybyggda delarna av 108:an. Det bygget skulle kunna börja mellan år 2019 och 2021.
Byggena beräknas ta mellan ett och två år. Anläggningskostnaden beräknas till 85 miljoner kronor för 108:an och till 144 miljoner för Lund Södra Trafikplats.
Nu pågår ett förberedelsearbete för båda projekten. Man undersöker bland annat utformning, miljöpåverkan, byggnadsteknik och anslutande vägar. Den processen brukar ta mellan tre och fem år. Nu har man fått grönt ljus för att göra en arkeologisk undersökning i marken.
Text: Maria Rosén
Gå till toppen