Malmö

En resa runt jorden i Pile by

Bönburgarna är kryddade med rökig, spansk pimenton. Blomsterkrassen är plockad i trädgården. Hemma hos Pia Wall blandas lantlig charm med smaker från fjärran.

Pia Wall med barnen Iza och Tor bjuder på smaker från när och fjärran i lantlig miljö.
Vetetortillan flörtar tydligt med det mexikanska köket. Den snabbsyrade rödlöken känns snarare koreansk, och när mango chutneyn och koriandern åker fram har vi rest till Indien. Fast egentligen är vi hemma hos Pia Wall i Pile by, med havet som fond och maten i centrum. Här råder lantligt lugn, förutom en och annan motorcykel som drar förbi.
I bokhyllan står kokböckerna uppradade. Många av dem med vegetariskt innehåll.
– Vi försöker dra ner på mängden kött och lagar mycket grönt och vegetariskt. Men vi är inga fanatiker (läs: vegetarianer). Ganska ofta ligger en köttbit på grillen också.
Det finns inga politiska motiv bakom kosthållningen.
– Skälet är att grönsaker är så gott.
För Pia Wall är mat annars avkoppling, fritidsintresse och kreativt utlopp i ett. Citron är favoritsmaken.
Matintresset har vuxit ut ur köket och in på Pias blogg och Instagramkonto. Där lägger hon upp bilder på sina egna kreationer.
– Hon tar ungefär väldigt många bilder på maten och vi får sitta och vänta, säger dottern Iza.
Pia Wall skrattar lite grann.
– Det är ju viktigt att det är fint. Jag provar många olika vinklar och olika ljus, säger hon.
Hon tycker om när matlagning handlar om mer än att äta.
– Det är roligt att läsa kokböcker, leta recept på bloggar och inspirera andra, säger hon.
Sonen Tor tillhör den inspirerade skaran. Han har själv kommit på receptet till "Tors bästa kaka". Den smakar som chokladmuffins och har nötkräm i mitten.
Vi sätter oss till bords på uteplatsen. De vitkalkade väggarna och de blåmönstrade porslinet för tankarna till en grekisk taverna.
Pia kommer ut med den rustika träbrickan. Hon är lite orolig att rätten inte ska falla barnen i smaken. Efter lite pillande sätter Iza och Tor tänderna i de blomsterdekorerade wrapsen.
– Mamma lagar god mat, säger Iza, när hon hugger in på sin andra portion.

Recept

Miniburgare med svarta bönor
3 dl pumpafrön
5 dl kokta svarta bönor
2,5 dl kokt svart ris
1 msk chilipulver
1 msk rökt paprikapulver
1/4 tsk cayennepeppar
1 1/2 tsk salt
Rivet skal och saften från en liten citron
2 tsk honung
2 msk majsmjöl
1 ägg
Blanda alla ingredienser förutom majsmjölet och ägget. Spara också en dl pumpafrön. Mixa, men låt gärna en del bönor och pumpafrön vara hela. Rör ner majsmjölet och ägget. Låt stå en stund. Forma till små miniburgare med blöta händer. Stek i rikligt med olja samt smör.
Vetetortillas (12 st)
6 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
75 g smör
2 1/4 dl vatten
Blanda mjölet med salt och bakpulver. Skär smöret i kuber och nyp ihop med mjölblandningen. Använd gärna händerna när du arbetar in smöret. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en deg. Låt degen vila ca 30 min. Gör sedan tolv små bollar av degen. Kavla ut dem tunt och stek i en torr stekpanna på båda sidorna.
Syrad rödlök
2 rödlökar
2 dl vatten
1 dl strösocker
1/2 dl ättika (24%)
Skala rödlökarna och hyvla dem tunt, gärna med mandolin. Koka upp vattnet. Ta det av värmen och häll i sockret. Låt svalna lite. Tillsätt ättikan och häll över löken. Låt dra minst 30 minuter. Häll sedan av vätskan.
Servera med sallad, ätbara blommor (exempelvis krasse), tomater, koriander och resten av de rostade pumpafröna och en sås på mangochutney och yoghurt.

Lunchen

Titel: Matmys i Skånes Santorini

Författare: Pia Wall, kokböckerna och alla instagramkonton hon följer.

Huvudroller: Presentationen; en uppläggning värdig en matblogg. Ambiancen och de ljumma havsvindarna.

Biroller: Hembakta tortillas, rökiga burgare, syrlig lök och sötmjuk sås.

Genre: Okrusidulligt

Tidsepok: När man just har upptäckt utländsk mat- hyllan.

Favoritcitat: "Jag provlagade rätten en gång till och tog foto för att sälja in det lite mer. Sen hörde jag av mig till er".

Omdöme: Både öga och gom har fått sitt lystmäte hemma hos Pia. Rätten var perfekt komponerad med syra, sälta, sötma och olika texturer. Bra, liksom. Utan konstigheter.

Läs alla artiklar om: Sommarlunchen
Gå till toppen