Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bluffakturor för miljarder

Tusentals svenska småföretagare drabbas varje år av bluffakturor. Men den fleråriga och mycket omfattande polisoperationen Draupner har nu gjort avtryck i statistiken.

Svenska småföretagare har lurats på miljarder av bluffakturor. Men en stor operation i Malmö har fått anmälningarna att minska. ARKIVBILD.Bild: Hasse Holmberg/TT
Bara de senaste fem åren har svenska blufföretag omsatt uppskattningsvis tio miljarder kronor, enligt polisen. Och även Svensk Handel menar att landets företagare lurats på miljardbelopp.
— Brottslingarna har frångått kofoten och har numera företagen som hjälpmedel till att begå brott, säger bedrägeriutredare Stefan Larsson på Malmöpolisen.
Han har sedan 2012 lett operation Draupner, en nationell insats mot den ekonomiska brottsligheten som framför allt koncentrerats till Malmöområdet. Sedan starten har ett flertal personer dömts till fängelse i ett par uppmärksammade fall. På torsdagen väcktes ännu ett åtal, nu mot Svenska Bolagsbasen. Och om ett par veckor kommer kronan på verket, åtalet mot misstänkta blufföretaget Annonskonsulterna. Runt 20 personer kommer då att åtalas för att ha lurat till sig över tolv miljoner kronor.
Ett antal personer har cirkulerat i flera av fallen, men än så länge har ingen åtalats vid mer än ett tillfälle. Fram tills nu. En av huvudmännen i Svenska Bolagsbasen, en 36-åring, är också misstänkt för grovt penninghäleri i härvan kring blufföretaget Företagslansering.
— Det är min avsikt att väcka ännu ett åtal mot honom under nästa vecka. Tanken är att det ska tas i samma huvudförhandling som åtalet mot Svenska Bolagsbasen, säger åklagare Magnus Pettersson.
I takt med att utredningar och domar fallit på plats har också anmälningarna minskat. Toppen 2011 med 17 000 anmälningar har minskat till 11 886 förra året.
— Det här är ju ett samarbete med Svensk Handel och andra organisationer. I kombination med att straffsatserna blivit hårdare och att folk lärt sig bestrida fakturor så har den här verksamheten gått ner, säger Larsson.
Gå till toppen