Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han får studenterna att hitta vägen till skolan

Om en vecka är sommarlovet slut. För Kristoffer Persson och hans företag innebär det bråda dagar. Behovet av lärarvikarier tycks nämligen aldrig sina.

Kristoffer Persson har nyligen öppnat ett kontor på Ideon i Lund. Härifrån driver han ett bemanningsföretag som matchar högskolestudenter med skolor som behöver vikarier.Bild: Ingemar D Kristiansen
Kristoffer Persson och kompisen Gustav Bild hade funderat ett tag. Larmrapporterna om lärarbristen i den svenska skolan avlöste varandra. Men samtidigt fanns det fullt av människor i samma situation som de själva: studenter som saknade extrajobb men som satt inne på stor ämneskunskap. Borde inte den här resursen och det här behovet gå att para ihop?
– Vi märkte också att väldigt få högskolestudenter jobbar som lärarvikarier och började fundera på vad det beror på. Vi kom fram till att det ofta funkar dåligt för studenter att bli uppringda samma morgon och inte kunna planera, säger Kristoffer Persson.
Han sitter och berättar om sin idé i ett konferensrum på Ideon i Lund. Lite längre ner i korridoren har han sitt kontor. De olika tankarna som fanns hos honom själv och kompisen Gustav Bild för två år sedan har nämligen tagit form och vuxit till något större.
– Vi bestämde oss för att starta ett företag som bygger på ett smidigt system där skolor och vikarier lätt kan hitta varandra.
Kristoffer Perssons eget intresse för teknik och programmering har kommit väl till pass.
– Vi har byggt ett system där studenterna skapar en profil på vår webbplattform där de anger vilka ämnen, årskurser och tider de vill arbeta. Där lägger sedan våra samarbetsskolor upp bokningar där de anger ämne, årskurs och tid som de behöver en vikarie. Bokningen skickas sedan ut automatiskt till alla som matchar och sedan kan vi ge skolorna svar på tre-fyra minuter.
Idén att driva ett bemanningsföretag har fungerat. Att det blir dyrare för skolorna menar Kristoffer Persson kompenseras genom att de slipper sköta allt det administrativa och sparar tid.
– Det känns också kul att kunna erbjuda skolor ett stort nätverk med vikarier som exempelvis snabbt kan sätta sig in i en svårare fysikkurs på gymnasiet. Jag tror att det finns en stor pedagogisk poäng av att också brinna för ett ämne.
Idag har de omkring 45 samarbetsskolor i landet och på Almedalen tidigare under sommaren vann Studentvikarie, som företaget heter, pris för Årets sociala innovation och samhälls­­entreprenörskap.
Kontoret på Ideon är helt nyöppnat. Kristoffer Perssons dagar är just nu fyllda av anställningsintervjuer och möten med olika skolor.
– Tidigare har vi bara varit i Göteborg men vi smygstartade nere i Skåne under våren. Här i Skåne har vi nu runt 45 studentvikarier och nio samarbetsskolor. Samtidigt för vi nu diskussioner med många fler.
Sju av studenterna som jobbat som lärarvikarier har valt att hoppa av sina ingenjörsstudier för att­­ istället utbilda sig till lärare.
– Det är som att de får upp ögonen för yrket när de provar på det. Frågan är ju varför de inte fick upp ögonen för det redan när de valde utbildning. Jag tror att det beror på ryktet, den dåliga lönen och att det saknas karriärmöjligheter. Där har staten en stor utmaning.
Gå till toppen