Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De är medvetna om ökad skaderisk på grund av mens

Handbollsprofilerna Clara Monti Danielsson, Anna Lagerquist och Lina Möller är eniga. Mensen påverkar dem mer mentalt än fysiskt.

Handsbollsprofilerna Clara Monti Danielsson, Lina Möller och Anna Lagerquist har aldrig hört någon skylla en dålig prestation på mens. Men de är medvetna om den ökade skaderisken.Bild: Julia Lindemalm
"Det är bara en sådan grej jag har. En tjejgrej".
Så löd den brittiska tennisstjärnan Heather Watsons svar på frågan om varför hon slogs ut ur Australian Open tidigare i år. Blott två meningar fick flera elitidrottare att öppna sig för brittiska medier om personliga erfarenheter av menstruation. Och många hävdade att deras prestationer påverkats.
Men Lugis försvarsspelare Anna Lagerquist känner inte igen sig i de brittiska elitidrottarnas historier.
– Jag tycker inte att jag påverkas under matcher och träning när jag har mens. Samtidigt har jag aldrig drabbats av riktigt hård mensvärk så att jag behöver ligga hemma. Men prestationsmässigt har det inte påverkat mig.
Läs också Menscykel kan påverka idrottsprestation.
Så känner även före detta lagkamraten Clara Monti Danielsson.
– De tre och ett halvt senaste åren har jag haft p-stav och har därför inte haft mens, men innan det så kände jag inte heller att det påverkade mig. Då hade jag väldigt lindriga besvär och kände mig kanske något klenare än vanligt.
Clara Monti Danielsson.Bild: Julia Lindemalm
Båda har dock stött på spelare och klasskompisar som haft problem med sin menstruation — allt från större känningar till mindre kraft att prestera till det yttersta.
En av dem är Lina Möller, som förra säsongen hade rollen som Lugis assisterande tränare. Med handbollen började hon redan som femåring, och någon gång i början av gymnasiet kände hon för första gången av en kraftig mensvärk.
Först kämpade jag emot det och någon gång spydde jag av smärta.
– Först kämpade jag emot det och någon gång spydde jag av smärta. Men jag lärde mig att hantera det till slut. När det började komma så visste jag att jag skulle ta smärtstillande.
Än i dag kan Lina Möller behöva ta tabletter, men besvären hon hade under gymnasietiden har försvunnit. Och av det hon sett och hört i omklädningsrummet ligger fokus snarare på hur menstruationen kan påverka humöret än prestationen.
Lina Möller.Bild: Julia Lindemalm
– Jag tror att det är mycket mentalt. Man kan ju vara nedstämd och kinkig så att de andra i laget undrar vad det är med en. När de får reda på att man har mens så är det lugnt. Ibland kanske man inte orkar träna så hårt på grund av det.
Clara Monti Danielsson instämmer.
– Många har haft en dålig dag och gått av någon minut för att andas, men ändå gått in på banan och kört. Det kan ju absolut hända.
Jag har aldrig hört att någon sagt: 'Jag var så dålig i dag för att jag hade mens.'
Däremot har ingen av dem varit med om att någon inte dykt upp på en träning på grund av menstruationen.
– Jag har aldrig hört att någon sagt: "Jag var så dålig i dag för att jag hade mens." Man vill inte använda det som ursäkt, säger Lina Möller.
Läs också "Hade killar haft mens hade det nog klagats mer."
Clara Monti Danielsson och Anna Lagerquist menar båda att de hade känt sig mesiga om de skyllt en dålig dag på mens.
– Har man skrivit på ett kontrakt så ska man alltid finnas där för laget. Men jag har ju aldrig haft stora besvär med mensen, och då är det svårt för mig att sätta mig in i den sitsen också, säger Clara Monti Danielsson.
Anna Lagerquist.Bild: Julia Lindemalm
Trots att Anna Lagerquist själv inte känner att prestationen påverkas har hon funderat på hur det skulle vara att skjuta upp mensen med hjälp av p-piller. Tanken dök oftast upp när hon som yngre var på handbollsläger, men också när det vankades utomhusturneringar.
– Då hade det varit skönt att kunna styra mensen för att slippa ha den. Det var inte kul om man fick mens under Partillecup-veckan. Det blir ju ändå en omständighet.
Förra hösten drog hon av sitt korsband. Att flera studier visar på att kvinnor löper större risk att drabbas av korsbandsskador precis före mensen hade hon i åtanke. Det undersökte läkarna också.
– I mitt fall drog jag inte på mig skadan i samband med menstruationen, och jag hade heller ingen järnbrist.
Anna Lagerquist och Clara Monti Danielsson har aldrig upplevt att deras egna prestationer påverkats av menstruationen.Bild: Julia Lindemalm
Annorlunda var det för Lina Möller när hon skadade sitt korsband för några år sedan. Först senare fick hon veta att mensen kunde vara en av orsakerna bakom skadan.
– Jag tänkte inte ens att det kunde ha med mensen att göra. Det var min läkare som frågade mig i efterhand.
Vi har fått veta att många tjejer i Skåne skadat sitt korsband i samband med mensen.
Nu är folk mer medvetna, menar Anna Lagerquist.
– Det är definitivt något vi har snackat om. Vi har fått veta att många tjejer i Skåne skadat sitt korsband i samband med mensen.
Läs också Chatt: Hur påverkas mensen av hård träning?
Regelbundna kontroller och blodprov på spelare hade hjälpt många, tror Clara Monti Danielsson.
– Det är väldigt många som har järnbrist utan att veta om det. Kontroller då och då borde ingå i klubbarnas rutin.
Gå till toppen