Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Menscykel kan påverka idrottsprestation

Menscykeln kan påverka prestationen hos vissa kvinnor. Det säger Angelica Lindén Hirschberg, gynekolog och professor vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Angelica Lindén Hirschberg, gynekolog och professor vid Karolinska universitetssjukhuset.Bild: Julia Lindemalm
– En del kvinnor kan ha ont i samband med menstruationen, och då är det ju klart att man kanske inte känner sig på topp. Handlar det om elitidrott, när man verkligen måste prestera, kan även en lindrigare form av mensvärk teoretiskt påverka prestationen.
Men det är inte bara i samband med menstruationen en kvinna kan påverkas.
– Man kan också påverkas premenstruellt, den fasen som är före menstruationen. De här PMS-besvären kan uttrycka sig på olika sätt, säger Angelica Lindén Hirschberg.
Läs också De har aldrig hört någon skylla på mensen.
Huvudvärk, illamående och yrsel hör till några av symptomen. Koncentrationsförmågan och humöret kan också påverkas.
Flera studier har dessutom visat att koordinationen och balansen kan bli sämre under olika faser av menscykeln.
– Särskilt hos de som har PMS-besvär, då man ofta har sämre balans premenstruellt. Det är också en teoretisk faktor som kan påverka prestationen. Och om balansen blir sämre finns det en större risk för bland annat korsbandsskador, säger Angelica Lindén Hirschberg.
De som har problem med sin menstruation kan dock få hjälp.
– Det finns antiinflammatoriska preparat som kan hjälpa mot mensvärk. Men oftast rekommenderar vi vanliga kombinerade p-piller, som har en jättebra effekt mot mensvärk och som dessutom minskar blödningsmängden.
Enligt Angelica Lindén Hirschberg är det många elitidrottare i dag som flyttar på mensen med vanliga kombinerade p-piller. Och vissa behöver inte ens få sin mens om p-piller intas kontinuerligt.
– Många tycker att det fungerar väldigt bra. Då kan de slippa få mens precis under en tävling eller en match. Att flytta på menstruationen är dessutom helt ofarligt och har ingen negativ påverkan på till exempel livmodern.
Gå till toppen