Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mensen kan utebli vid för hög belastning

Mensen kan utebli på grund av hård träning. Därför ska du hålla koll på menscykeln, menar Malin Söderberg, barnmorska och forskare.

Malin Söderberg, barnmorska och forskare.Bild: ESTER SORRI
– De normala cykeldagarna kan variera mellan 25-36 dagar, säger hon. På ett ungefär har man tre till sju dagars mensblödning, som ska bli mindre för varje dag.
Före ägglossningen, som kommer innan menstruationen, bildas ett sekret.
– Detta fruktsamma sekret visar att vi närmar oss ägglossning. Sekretstarten kan variera och beror bland annat på hur lång menscykeln är. Sekretet kan visa sig mellan tre till sex dagar.
När sekretet har försvunnit tar det cirka 10-16 dagar innan mensen kommer.
Men menscykeln, som börjar på första mensdagen, behöver inte alltid vara regelbunden.
– Från den åldern man får sin första mens fram till 22-23-årsåldern kan mensen vara oregelbunden tills hormonerna i kroppen kommit i balans. Vissa kvinnor har en regelbunden cykel direkt. Men för många är den alltid oregelbunden.
Vissa kan även bli utan mens. En av anledningarna kan vara för hård träning.
– För högpresterande kvinnor, men också unga, är det väldigt viktigt att man har ett bra näringsintag, och att man inte överbelastar kroppen. Annars får man inte sin mens när man ska ha den.
Att kartlägga sin mens för att ha bättre koll är något Malin Söderberg rekommenderar.
– Så fort man får sin första mens kan man börja titta på vad som händer i kroppen. Det finns väldigt många appar i dag som kan användas som hjälp för att förstå om man har normala gränser för sin mens.
– Förstår man inte kartan, och om man känner att något inte stämmer, ska man kontakta en barnmorska som är utbildad handledare i dessa metoder.
Gå till toppen