Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Hade killar haft mens hade det nog klagats mer"

Mensen har tagit plats inom populärkulturen i Sverige. Men inom sporten har det varit tyst."Jag har aldrig snackat om mens med en journalist", säger boxaren Klara Svensson.

Om män hade haft mens tror Klara Svensson att det hade pratats mer om ämnet i idrottssammanhang.Bild: Julia Lindemalm
Ont i magen, på dåligt humör och tröttare än vanligt.
Så beskriver Klara Svensson hur hon kan känna sig före och under sin menstruation.
Och om det visar sig att ett matchdatum kolliderar med menstruationen känns det extra jobbigt.
– Jag styr ju inte när jag har match, men jag hoppas alltid att det inte ska vara före eller under min mens. Jag vill helst inte ha PMS när jag ska ha en viktig match. Man kan även gå upp i vätska dagarna före, och det kan bli problematiskt i en viktklassport som boxning, säger Klara Svensson.
Det är bland det första hon kollar upp när ett matchdatum fastställs — i vilken fas av menscykeln hon är och hur hormonnivåerna ser ut.
Det snackas så mycket om det privat, men jag har aldrig pratat om det under en intervju.
Men trots att Klara Svensson kartlägger sin menscykel noggrant känner hon inte att det talas öppet om ämnet inom sportvärlden.
– Jag har aldrig blivit frågad om min menstruation av en journalist. Det snackas så mycket om det privat, men jag har aldrig pratat om det under en intervju.
Brist på kunskap om menstruation är en av anledningarna, tror hon. Och att det berör kvinnor.
–  Hade killar haft mens så hade det nog klagats mer. Då kanske det hade pratats mycket mer om att mensen kan påverka en på olika sätt. Det har ju aldrig blivit en debatt om att det faktiskt kan påverka.
Boxaren Klara Svensson har själv alltid pratat öppet om sin menstruation med tränare och manliga boxare.Bild: Julia Lindemalm
Själv har Klara Svensson pratat öppet om sin mens med tränare och andra manliga boxare.
– Boxning är ju väldigt mansdominerat, och som tjej har jag varit i minoritet. Men när jag var yngre kunde jag faktiskt skylla på mensen om jag vägde för mycket. Jag visste att samtliga killar skulle bli obekväma om jag sa ordet mens.
För Klara Svensson blev det nästan som en räddning. Ingen ifrågasatte henne under invägningarna.
– Killarna sa ingenting eftersom de inte kunde relatera till det. De respekterade det och lät mig vara.
Det är svårt när man är ung, då vågar man kanske själv inte ta upp något som av många betraktas som en privatsak.
För längdskidåkaren Maria Rydqvist, som i februari tog VM-silver i stafett, har det sett annorlunda ut.
– Jag tror att jag har pratat med en tränare om detta någon enstaka gång på gymnasiet. Det är knappt så att jag kan komma ihåg.
Istället fick hon nöja sig med att prata med vänner och rumskamrater under tävlingar.
– Det är svårt när man är ung, då vågar man kanske själv inte ta upp något som av många betraktas som en privatsak. Det är det till viss del, och det är ju så individuellt, men det hänger ihop med idrotten eftersom det faktiskt kan påverka prestationen.
Längdskidåkaren Maria Rydqvist tycker att tränare ska ta upp frågan om mens i träningssamtal.Bild: Junge, Heiko
Just därför borde tränaren vara den som tar upp ämnet, menar Maria Rydqvist. Hon tycker att menstruationen borde inkluderas i träningssamtal.
– Tränaren borde ha koll på menstruationen och att man inte har för långa uppehåll. Just bland konditionsidrottare är menstruationsrubbningar vanligt förekommande, och det borde man kunna prata om. Man måste bara förstå att menstruation inte är något konstigt alls, att det är väldigt naturligt.
Jag tror att man måste våga prata om det utan att det blir en grej. Många lider nog i det tysta.
Klara Svensson tycker att ansvaret för att prata om mens ligger på både utövaren och tränaren. Visserligen finns en stor okunskap kring det hela, men när man har ett nära samarbete med en tränare bör man kunna prata om det, menar hon.
– Många kanske tycker att det är pinsamt och jobbigt att prata om. Jag tror att man måste våga prata om det utan att det blir en grej. Många lider nog i det tysta.
Samtidigt tycker hon att det är svårt att begära förståelse från en manlig tränare som inte har döttrar sedan tidigare, eller är så insatt i ämnet.
– Men det är nog viktigt att få med den delen ändå, för den kan ju faktiskt påverka mycket. Det är som att ha någon slags förkylning.
Boxaren Klara Svensson tror att menstabut beror på okunskap och att det bara berör kvinnor.Bild: Julia Lindemalm
Klara Svensson kommer dock aldrig att skylla på sin menstruation om hon förlorar en match.
– Jag har aldrig varit rädd att gnälla över mina problem, men det är något man inte riktigt kan ha som ursäkt. Vissa blir ju bättre när de har PMS. Man tappar mycket östrogen och får mer testosteron, det är ju jättebra i kampsporter.
– Visst finns det extremfall. Men man får nog ha ett eget ansvar att belysa om man dras med dessa problem, och då kan man ju ha det som handikapp. Att man inte kan tävla.
Att lära känna sin kropp är därför ytterst viktigt, konstaterar Klara Svensson.
– Vi är alla olika och vissa kanske inte ens har besvär. Men att ha en förståelse om sin kropp är bra.
Gå till toppen