Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vill bryta tabu och anpassa träningen

Uppfostran och brist på forskning på kvinnokroppen är två av faktorerna till varför det inte pratas om mens inom idrotten. Det tror Louise Berg som jobbar med kulturprojektet "Mera mens!".

Louise Berg jobbar med kulturprojektet Mera mens!.Bild: Tove Andersson
– Träningen är ju upplagd efter en manskropp. För att få komma in i idrottsvärlden har kvinnorna anpassat sig efter männens villkor.
Att kvinnokroppen skiljer sig från manskroppen skapar då problem för idrottande kvinnor, menar Louise Berg. Det manliga träningsupplägget har inte anpassats efter menscykeln, som de flesta kvinnor har.
– Om träningen hade anpassats efter menscykelns tre faser, istället för att tvinga kroppen bli en manskropp, så hade problem som till exempel menstruationsrubbningar uppstått mer sällan.
Läs också "Hade killar haft mens hade det nog klagats mer."
Men eftersom kvinnors hormoncykel är komplicerad är forskningen på kvinnokroppen bristfällig, konstaterar Louise Berg.
– Det är mycket svårare att forska på en kvinna än en man. Men om träningen börjar anpassas efter de två kropparnas förutsättningar kan det resultera i bättre hälsa för kvinnor, och därmed fler guldmedaljer.
Louise Berg har jobbat med Mera mens! i över ett år. Men idén till projektet föddes redan för fem, sex år sedan. Det som började som en nyfikenhet på kroppen har kommit att bli ett tvärmedialt projekt. Tillsammans med kollegan Elin Bennett jobbar hon aktivt för att försöka bryta menstabun i samhället.
– Ju mer vi pratade om mens desto mer insåg vi att vi egentligen inte visste mycket. Och det är för att vi uppfostras till att vara tysta om något som pågår i fyrtio år av våra liv.
– Det som krävs för att bryta tabun är utbildning. Redan från låg ålder ska alla lära sig att mens inte är äckligt.
Gå till toppen