Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

BILDEXTRA: Följ med hem Blomsterpigans sekelskiftsvilla

Om dagarna är fyllda med arbete med blommor och blad är det inte konstigt om hemmet också får en botanisk känsla. Följ med hem till familjen Neckmar som fyller sekelskifteshuset med växter och loppisprylar.

David Neckmar bodde i Zambia som liten, därav det Afrikainspirerade vardagsrummet. Bambun på väggen kommer från butiken. Både David och Johanna Neckmar tycker om att återanvända gamla saker. Soffan är ett fynd från Lauritz.Bild: Sofi Sykfont
Det vitputsade stenhuset med rött tak vid kyrkan i Västra Klagstorp har 1909 som byggår men är möjligen äldre än så. Huset har tidigare tillhört kyrkan och har fungerat som fattighus, ålderdomshem, kantors- och prästbostad. Sedan 16 år tillhör huset Johanna och David Neckmar och deras tonåringar.
Huset i Västra Klagstorp. Huset har tidigare tillhört Svenska kyrkan och fungerat som fattighus, ålderdomshem, och kantor– och prästbostad.Bild: Sofi Sykfont
Blommor är ett genomgående tema i parets liv och det syns i hemmets alla rum. På det runda pelarbordet i hallen står alltid en bukett med färska blommor som välkomnar familjen och gästerna. Vid ett fönster i köket står ett fikonträd och utanför klättrar rosor som ramar in utsikten. Paret lagar ofta trasiga vaser från butiken och använder till blombuketter hemma. Här och var står buketter, enstaka blommor i små vaser och gröna krukväxter.
– Ibland är vårt hem som ett sjukhus för växter som inte mått så bra i butiken. Allting tar sig när det får kärlek, ljus och lite ny jord, menar David.
En välkomnande bukett med färska snittblommor står alltid på det runda pelarbordet i hallen. Garderoben i hallen har fått ”nygamla”, renoverade dörrar .Bild: Sofi Sykfont
Båda tycker om att leta gamla saker på loppisar. Johanna kommer från Ronneby och när de hälsar på hennes föräldrar som bor kvar på orten blir det ett och annat loppisbesök på Brunnshallarna. De har också fyndat mycket på Kvarndala gård som ligger i närheten. Vaser i olika former, ekollonvaser och tänger står ofta på listan över saker att fynda.
– Jag letar alltid efter vaser, olika buketter behöver olika former, säger Johanna och fortsätter:
– Jag tycker det är fascinerande med saker som har tagit tid att tillverka, det gör att de får ett värde i sig.
Alltid välkomnar vackra buketter hemma hos familjen Neckmar. Johanna och Davids tips om du ska binda en bukett just nu: Använd rosor, hortensia, grenar, viburnum och japanska lyktor i sensommarens blomsterarrangemang.Bild: Sofi Sykfont
Johanna och David driver Blomsterpigan sedan 1992. Skyltfönstret på Hamngatan i Malmö får förbipasserande att stanna till, fantasifulla utsmyckningar och blommor i massor drar blickarna till sig. Paret lägger ner mycket tid på skyltningarna som prisats ett flertal gånger genom åren. Johanna med personal står för blomsterbindningen och David sköter leveranserna.
Johanna och Davis Neckmars liv är blommor.Bild: Sofi Sykfont
– Jag bygger och gillar att göra specialkonstruktioner och sådant som är utöver att binda blommor. Vinden i vårt hus är som ett tivoli av saker som olika konstruktioner och blomsterställningar som använts genom åren. Källaren är en bra plats för att stå och fixa nya speciallösningar både till vårt hem och till butiken, berättar David.
Tapeten i sovrummet kommer från Handtryckta tapeter i Långholmen. Överkastet är ett loppisfynd. Sänggaveln har David gjort av brädor från butiken.Bild: Sofi Sykfont
Paret har gjort omfattande renoveringar i sekelskiftshuset genom åren . Det började med dränering av husgrunden. Därefter har vardagsrum, badrum och matrum renoverats. De senaste åren har nytt kök tagit form och hallen, som tidigare var mörk och trång, har öppnats till en välkomnande plats.
Både Johanna och David är glada för träbadkaret i badrummet. Toaletten kommer från Byggfabriken och hängaren har tillhört Johannas farmor.Bild: Sofi Sykfont
– Vi är inte snabba och ibland är det bra att inte förhasta sig. Från början ville vi blåsa ut allt och till exempel göra en cool designtrappa, men ju mer vi bodde in oss desto mer kände vi att vi ville anpassa huset till tidigt 1900-tal. Köket har också tagit tid, det blev klart för ett år sedan. Det är mycket att fixa med huset och vi håller fortfarande på, säger David.
Fritiden tillbringas gärna ute i trädgården som också förses med vackra arrangemang.Bild: Sofi Sykfont
Här bor: Johanna Neckmar, 47, David, 48, och barnen Frida, 18, Dante, 16, samt katterna Hermes och Adidas.
Var: Västra Klagstorp.Hur: Stenhus på drygt 200 kvm plus verkstad, vind och källare. Åtta rum o kök, byggnadsår 1909.
Gör: Paret driver Blomsterpigan på Hamngatan i Malmö.
Övrigt: Johanna åker gärna rollerblades eller cyklar mellan blomsterbutiken i Malmö och hemmet i Västra Klagstorp.
Gå till toppen