Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Folkpartiet och MUF stödjer Skånetrafikens nej

Folkpartiet Liberalerna i Region Skåne tycker att Skånetrafiken gjorde rätt när de sade nej till Sverigedemokraternas annonskampanj mot tiggeri. Det gör även MUF Skåne som riktar kritik mot sin partikamrat Stefan Lindhe.

-Yttrandefrihet och tryckfrihet innebär inte att man får annonsera vad som helst var som helst. De som erbjuder annonsplatser har också rätt att ha riktlinjer för den annonsering de accepterar, säger Cristina Glad (FP), andra vice ordförande i kollektivtrafiknämnden, i ett pressmeddelande.
På tisdagen meddelade Skånetrafiken att man sagt nej till Sverigedemokraternas förfrågan att sätta upp sin annonskampanj mot tiggeri på bussar i Skåne. Orsaken är att Skånetrafiken tycker att annonstexten är stötande och att den inte faller inom ramen för Skånetrafikens grundläggande värderingar och riktlinjer.
Läs mer: Skånetrafiken säger nej till SD-kampanjen
Sverigedemokraterna menar att beslutet är en inskränkning av yttrandefriheten och ska undersöka om beslutet går att överklaga. Socialdemokraterna i Region Skåne har ställt sig bakom Skånetrafikens beslut.
Moderaterna i Skåne förklarade på tisdagskvällen att man håller med Sverigedemokraterna om kritiken mot Skånetrafiken.
–Vilket politiskt budskap ska stoppas nästa gång? Det är en demokratisk grundprincip som man åsidosätter när man agerar smakdomare, sade Stefan Lindh, (M), gruppledare i regionens kollektivtrafiknämnd.
Läs mer: M stödjer SD i frågan om politisk reklam
Nu reagerar Folkpartiet på detta uttalande. Det meddelar man i ett pressmeddelande på onsdagen.
–Jag har ingen anledning att betvivla att Skånetrafiken har tolkat gällande riktlinjer rätt. Det är fel att beskylla Skånetrafiken för att vara godtyckliga smakdomare när de tolkar de riktlinjer som Region Skånes politiker har beslutat om, säger Cristina Glad (FP) i pressmeddelandet.
Hon kommer också att begära att frågan om Skånetrafikens riktlinjer för annonsering diskuteras på nytt i kollektivtrafiknämnden.
Även representanter för Moderata ungdomsförbundet, MUF, i Skåne tycker att Skånetrafiken gjort rätt.
"Vi är stolta över att Skånetrafiken tar beslutet om att inte gå vidare med att sätta upp den direkt främlingsfientliga reklam som Sverigedemokraterna vill fortsätta sprida runt om i Sverige", skriver fyra i MUF Skånes ledning, bland andra Marcus Lantz, distriktsordförande för MUF Skåne, i ett uttalande.
I uttalandet riktar MUF Skåne också kritik mot Stefan Lindhes synpunkter på Skånetrafikens riktlinjer.
"För vår del är det enkelt att konstatera att en reklamkampanj som hänvisar till en grupp redan utsatta människor som "the mess here in Sweden" inte rimmar särskilt väl med dessa riktlinjer. Att följa dessa riktlinjer är inte att åsidosätta demokratiska grundprinciper, det är snarare att upprätthålla dem", skriver representanterna för MUF Skåne i sitt uttalande.
Gå till toppen