Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Smärta och blödningar kan försvåra hoppning

Mens är fullt naturligt och normalt. Men också väldigt jobbigt och smärtsamt ibland. Det säger fem elitsatsande simhoppare i tonåren.

Det är torsdag eftermiddag och på Aq-va-kul har ett av Malmö kappsimningsklubbs träningspass precis börjat.
Mensvärk kan påverka koncentrationen vid både träning och tävling. Det menar Hanna J Stjernström och de andra simhopparna i Malmö kappsimningsklubb.Bild: Julia Lindemalm
Josephine Malmgren Jensen, Jasmine Nilsson Garip, Linnea Sörensen, Hanna J Stjernström och Hedda Nordstedt är alla ivriga att få påbörja träningen.
Men så är det inte för alla simhoppare, alltid. Särskilt inte för de som har fått mens.
– Ibland kan det bli jättejobbigt att träna när man har mycket mensvärk. Då vill man bara gå hem och lägga sig. Jag har hoppat över träningen på grund av mensvärk för att det har gjort så ont att jag knappt kunnat gå, säger femtonåriga Josephine Malmgren Jensen.
Det kan bli svårt att prestera på träningar när man känner sig trött och har mensvärk.
Hur känns det att träna med mens?
– Det kan bli svårt att prestera på träningar när man känner sig trött och har mensvärk. Då blir det svårt att verkligen göra bra ifrån sig. Man kan inte koncentrera sig lika mycket på hoppen, så att de blir bra. Man tänker bara på att det gör ont och att man är trött. Då vill man bara att det ska gå över, förklarar Josephine.
– Man använder sin kropp väldigt mycket i simhopp och då kan det bli svårt när man får ont eller har riklig mens. Jag känner varken för att äta eller dricka under mensen, något som också kan påverka träningen, säger Jasmine Nilsson Garip, som fyller femton i år.
Hur är det att tävla med mens?
– Tävlingar har gått dåligt för mig på grund av mensen. En gång blev jag riktigt dålig. Jag skulle tävla på morgonen och fick mens precis då. Jag fick byta tampong var femte minut eftersom jag har så riklig mens. Dessutom fick jag feber, men jag tävlade ändå och kom på fjärde plats, berättar Jasmine.
Trots det kan Jasmine Nilsson Garip tänka sig att tävla i samma tillstånd igen.
– Det beror ju på vilken tävling det är och hur pass dåligt jag mår. Är det en jätteviktig tävling så kommer jag definitivt att tävla.
Prestationen kan förändras mycket när man kommer i puberteten, säger Linnea Sörenstam.Bild: Julia Lindemalm
Men det är inte alltid problematiskt att träna med mens. Ibland har det till och med varit till hjälp, menar Jasmine Nilsson Garip.
– Det beror jupå vilken grad av smärta du har. Om jag har svag mensvärk kan den nästan gå över då.
Tampong har varit en uppskattad nödlösning för några av tjejerna.
– I och med att du använder tampong så känns det ingenting. Du tänker inte lika mycket på det utan fokuserar mest på hoppningen, säger Josephine Malmgren Jensen.
Men när jag tränade både gymnastik och simhopp så var jag knappt hemma. Då tränade jag ungefär tjugofem timmar i veckan, totalt tolv pass.
Alla förutom Linnea Sörensen, som fyller sexton i år, har fått sin mens. Även om hon vet att menscyklarna är högst individuella tror hon att träningen kan vara en bakomliggande orsak.
– Det är väldigt svårt att säga om det är på grund av träningen. Men när jag tränade både gymnastik och simhopp så var jag knappt hemma. Då tränade jag ungefär tjugofem timmar i veckan, totalt tolv pass. Jag undrar om kroppen har vant sig vid det.
– Även om vi tränar fler pass som simhoppare så sliter man kroppen mer med gymnastik. Men mina föräldrar var sena i puberteten, det spelar nog roll också.
Linnea Sörensen kunde dock märka en stor skillnad på prestationen när hon kom in i puberteten.
– Själva hoppstilen kan skifta jättemycket. Vissa kan börja hoppa på ett helt annorlunda sätt — jättelångt, nära eller snett. Mycket kan förändras. För många kan det till och med gå sämre under den perioden man håller på att växa. Man blir lite tyngre.
Linnea Sörenstam tror att hård träning kan göra att mensen kommer senare.Bild: Julia Lindemalm
För vissa av tjejerna har mensen ibland uteblivit. Både Hanna J Stjernström, fjorton, och Hedda Nordstedt, som fyller fjorton i år, tror att det kan bero på träningen.
– Jag är inte säker på om det har med träningen att göra, men mensen kommer inte ibland. Det kan gå tre månader innan den kommer, säger Hedda.
– Och så får man den när det är lov, inflikar Hanna. Men det kan också ha att göra med att den är oregelbunden i tidig ålder.
Det är en självklarhet och fullt naturligt, men vissa av tjejerna kanske känner sig obekväma att prata om det.
Hur går snacket om mens med tränarna?
– Jag brukar prata med min tränare om mens. Hon har full koll och är väldigt förstående, säger Jasmine Nilsson Garip.
– Jag pratar om det med hoppare, inte med tränare. Det känns för personligt att prata om det med dem, säger Josephine Malmgren Jensen.
– Alla tränare vet att tjejer i vår ålder får eller har mens. Det är en självklarhet och fullt naturligt, men vissa av tjejerna kanske känner sig obekväma att prata om det. Kanske för att det har med underlivet att göra. Alla är olika, vissa är mer blyga medan andra är utåtriktade, säger Linnea Sörensen.
Gå till toppen