Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Tysta inte debatten, MP

Joakim Månsson Bengtsson, miljöpartistisk politiker samt ordförande i Hjälp tiggare i Lund, skriver den 10/8 att den senaste tidens debatt kring EU-migranter varit destruktiv. Det är naturligtvis helt oacceptabelt med trakasserier och diskriminering oavsett den drabbades medborgarskap. Den senaste tidens attacker mot EU-migranter i exempelvis Göteborg är motbjudande och något som aldrig kan accepteras i vårt samhälle. Men den lokala debatten kring Miljöpartiets och Socialdemokraternas planer på att upplåta en kommunal tomt måste få fortsätta.
Denna plats vid Sankt Hans backar har föreslagits som boplats för EU-migranter utan bostad.Bild: Ingemar D Kristiansen
Många Lundabor engagerar sig ideellt för EU-migranterna. Det hedrar dem och kommunen bidrar med runt en miljon kronor årligen för insatser från civilsamhället, härbärgen och hemresor. Från Folkpartiets sida är vi positiva till dessa akuta insatser för individer som befinner sig här tillfälligt. Att däremot anlägga skattefinansierade bosättningar med sophämtning, toalett och dusch blir en permanent tillvaro och medför en risk att en kåkstadsliknande miljö breder ut sig i rekreationsområdet Sankt Hans Backar. MP och S vill dessutom inrätta en parallell kommunal arbetsförmedling, ett resurscentrum och tillsätta en samordnare. Vi i FP är skeptiska till den här typen av särlösningar för olika grupper - lagar och regler bör rimligtvis gälla lika för alla.
Lunds ledande miljöpartister har försökt smyga igenom ärendet mitt i sommaren, men det avslöjades och Länsstyrelsen upphävde bygglovet. Så sent som den 17 juli kontaktade jag kommunalrådet Emma Berginger (MP) för att få information om planerna. Jag fick aldrig något svar, men några dagar senare fick vi läsa om det i tidningen. Nu försöker istället tongivande MP-politiker som Emma Berginger, Peter Bergwall och Joakim Månsson Bengtsson tysta ned debatten och tabubelägga diskussionen. Det är inte rätt väg att gå i en demokrati där konstruktiva argument ska stötas och blötas.
Man måste ha både hjärta och hjärna i politiken.
Philip Sandberg (FP) oppositionsråd i Lund
Gå till toppen