Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter granskningen: Utred psykiatrin

Folkpartiet i Region Skåne vill att vården av psykiskt sjuka utreds. Utspelet kommer efter Sydsvenskans artiklar som avslöjat allvarliga missförhållanden inom psykiatrin i främst Malmö men även i Lund.

Bild: Lisbeth Westerlund
Personal har i intervjuer beskrivit hur maktmissbruk, trakasserier och våld mot patienter är en del av vardagen på flera avdelningar inom den psykiatriska vården.
Nu kommer de politiska reaktionerna. I ett pressmeddelande meddelar Folkpartiet i Skåne att de tänker föreslå en "noggrann utredning" av psykiatrin i hela Skåne.
– Jag blir illa berörd av hur patienter blivit behandlade och jag vet att det finns personal som starkt tar avstånd från detta, skriver Folkpartiets Gilbert Tribo som är andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.
Han tycker det är anmärkningsvärt att de styrande partierna i regionen – Socialdemokraterna och Miljöpartiet – inte har agerat. Folkpartiet vill även att det inleds ett värdegrundsarbete för personalen inom psykiatrin.
Miljöpartiets Anders Åkesson, förste vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden, menar att arbetet delvis redan är igång.
– Jag har tidigare uttalat mig kring det som hänt i Malmö och de brister som finns inom ramen för psykiatrin. Det finns snart en handlingsplan för både Malmö och Lund och det hölls ett stort öppet möte senast i onsdags, säger han.
Under nästa sammanträde med beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård, där Anders Åkesson är ordförande, kommer psykiatrins divisionschef Katarina Viebke att finnas med för utfrågning och för att ge en värdering av vården. Det är anmälningarna till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), och den rapport där personal vittnar om missförhållanden på den psykiatriska akutmottagningen i Malmö, som ska vara grund för det fortsatta arbetet.
– Handlingsplanen liknar den som utfördes 2013 när det framkom brister inom förlossningsvården, och den har inneburit förändrade arbetssätt och förbättrade ekonomiska förutsättningar.
Anders Åkesson (MP) välkomnar Folkpartiets förslag.
– Det arbete som FP vill starta har vi redan startat. Är det något som saknas som de vill tillägga så är vi öppna för det. Vi vill ha en politisk enighet i den här frågan. De brister som redovisats i psykiatrin är inte acceptabla.

Sydsvenskans artiklar

28 juni. Sedan januari 2013 har 41 patienter tagit livet av sig inom vuxenpsykiatrin i Malmö. Trots löften om åtgärder fortsätter självmorden. Hittills i år har elva patienter tagit livet av sig.
29 juni. Flera säkerhetsbrister avslöjas på den psykiatriska kliniken. Sladdar och duschslangar ligger lösa på avdelningen. Tvångsintagna patienter med självmordstankar berättar att de fritt får gå ut och in på kliniken för att röka.
17 juli. Patienter kränks, hånas och tilldelas öknamn av personalen på kliniken. Flera av kränkningarna har spelats in på band.
8 augusti. En hittills okänd undersökning gjord på psykakuten avslöjar en skrämmande arbetsmiljö. Personalen mobbas och trakasseras av varandra. Miljön är så pass allvarlig att företaget bakom undersökningen varnar för anarki. Dessutom erkänner personal att de plågar och slår patienter.
Gå till toppen