Danmark

Vänligt kafé bjuder in flyktingar

Samtidigt som flyktingpolitiken stramas åt, sprider sig vänligheten på gräsrotsnivå i Danmark.
Rörelsen Venligboerne, som bildar nätverk mellan danskar och asylsökande har på åtta månader fått lokalgrupper i över femtio danska städer.

När ett asylcenter i Djursland nyligen vandaliserades med sprayade hakkors, åkte de lokala venligboerne dit med blommor och kaffe.
I Köpenhamn öppnade Cafe Venligbo i en container i Enghave park 25 juli.
På en bänk utanför caféet sitter Nada al Kis som kom från Syrien till Danmark för sex veckor sedan.
Hon försöker uttala de korta meningarna i "Jeppes bold", barnboken "Max boll" i dansk översättning.
En äldre dam kommer fram till Nada al Kis för att ta adjö, och för att pränta in några danska fraser:
–  Tak for idag. Det var hyggeligt at se dig.
Nada al Kis upprepar meningarna, nästan felfritt.
Hennes man Yassin al Nashawati, som också är volontär i kaféet, kom till Danmark för nio månader sedan och har fått uppehållstillstånd. Han berättar kortfattat om resan från Turkiet till en av de grekiska öarna, och flyg norrut.
–  Jag hade en kusin som bor i Danmark sedan fjorton år, han är tandläkare. Vi tänkte att vi kan börja ett nytt liv här, säger Yassin al Nashawati.
Venligboerne i Köpenhamn har redan ungefär femtusen anhängare. På bara något dygn kom det in donationer på 15 000 kronor till Cafe Venligbo. Frivilliga har spikat ihop inredningen och håller i kaféverksamheten.
Mette Bekholm, som bor i närheten, har just anslutit sig.
–  Det var av flera skäl. Jag är rejält trött på den danska utlänningspolitiken och så ville jag vara en del av detta att visa vänlighet och respekt mot flyktingarna som kommer hit, säger hon.
Men hela vänlighetsvågen startade på norra Jylland. I Hjørring, en stad med cirka 25 000 invånare, där det sedan ett par år ligger asylcenter med över 500 flyktingar.
Där jobbade Mads Nygaard, och blev allt mer beklämd.
– Det enda som fanns att göra för dem var att städa på förläggningen, och gå på språkkurs några timmar om dagen. Och vänta på besked om avslag eller uppehållstillstånd.
Mads Nygaard, som är författare, startade en Facebook-grupp som snart utvecklades till en frivilligrörelse. De olika lokalgrupperna, med både danskar och flyktingar, ordnar utflykter och aktiviteter på asylcenter.
–  Flyktingen som fått sin kommunplacering och kommer helt ny, kan också få stöd. De behöver kanske hjälp med möbler, med att få veta var biblioteket ligger. Och med att få vänner.
–  Det har varit vansinnigt lätt att engagera människor. Många vill göra något konkret istället för att gå via organisationer. Här kan du bara anmäla - jag åker ut i skogen om en kvart och har plats för fyra i bilen. Så gör du något konkret för en människa, säger Mads Nygaard

Venligboerne

Rörelsen venligboerne (ungefär vänliga grannar) startade som en Facebook-grupp i Hjørring på Jylland november 2014.
En grupp frivilliga tog initiativet för att aktivera och välkomna de 500 flyktingar som placerats i kommunen.
Rörelsen spred sig snabbt över landet, och finns nu i över 50 danska städer, plus i Italien, Ungern, Österrike och Tyskland.
Namnet är en ordlek på "vendelboer", dialektal benämning på personer från norra Jylland.
Gå till toppen