Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ett frö till förändring eller mingel för eliten?

TED Talks är lika med snygga föreläsningar, stora idéer och miljontals visningar på Youtube. Men kan de även handla om jobbiga ämnen som strukturell ojämlikhet?
Njaä, säger forskaren som studerat saken.

Tobias Denskus är kommunikationsforskare på Malmö högskola. "TED Talks har vissa begränsningar", säger han.Bild: Peter Frennesson
TED Talks är forskningens Roskildefestival: En arena där de vassaste hjärnorna levererar banbrytande idéer i en perfekt regisserad föreläsning som varar i drygt femton minuter.
Eller det är i alla fall intrycket som TED-organisationen vill ge. Men förtjänar verkligen TED Talks all hype?
Tobias Denskus och Daniel Esser är kommunikationsforskare vid Malmö högskola och har undersökt ett urval av TED Talks som handlar om internationell utveckling.
Väljer föreläsarna att berätta solskenshistorier om det fattiga barnet i Afrika som mot alla odds tog sig till USA och började studera på Stanford, eller tacklar de mer komplexa frågor?
– TED Talks har vissa begränsningar. Det har dels att göra med formatet i sig, dels med vilka som bjuds in att föreläsa och vilken sorts personer som föreläsningarna riktar sig till. Man kan säga att det är eliten som pratar och eliten som lyssnar, säger Tobias Denskus.
Han tror inte att någon stor samhällelig förändring kommer att ha sin början i en TED-föreläsning.
Komplexa frågor som strukturell ojämlikhet, fattigdom och det nyliberala kapitalistiska systemets roll i det hela, tas sällan upp.
– På det viset reproducerar man bara gamla maktstrukturer och försöker istället få folk att tro att om vi bara uppfinner ett bad utan vatten eller en ny sorts rullstol så kan vi utrota fattigdomen.
Är det ens möjligt att prata om stora strukturella samhällsproblem på femton minuter?
– Formatet i sig har som sagt sina begränsningar, men det finns också undantag, till exempel när Hans Rosling presenterar statistik om hälsa och fattigdom.
Vad hade ditt TED Talk handlat om?
– Jag hade nog pratat om hur synen på internationell utveckling har förändrats. För våra föräldrar handlade det om att skänka pengar till att bygga skolor i Afrika. I dag är världen sammankopplad på ett helt annat sätt och vi pratar om hur konflikten i Syrien påverkar oss här, till exempel.
Gå till toppen