Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Region Skåne inleder utredning av vuxenpsykiatrin

Efter Sydsvenskans granskning inleder Region Skåne en utredning av hela vuxenpsykiatrin i Skåne.
– Efter den senaste tidens granskningar av psykiatrin är det lägligt att genomföra en genomlysning nu, säger Ingrid Bengtsson-Rijavec, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

Psykiatriska kliniken i Malmö.Bild: Albin Brönmark
Utredningen ska påbörjas omgående och leda fram till en handlingsplan för vuxenpsykiatrin i Skåne.
En del i arbetet kommer också ske genom "brukarstyrd revision", alltså att patienter tillfrågas för att bättre kunna utforma en handlingsplan.
Syftet med utredningen är att säkerställa att vården är patientsäker.
Ingrid Bengtsson-Rijavec är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne och leder arbetet.
– Efter den senaste tidens rapporter och granskningar av psykiatrin är det lägligt att genomföra en genomlysning nu, säger Ingrid Bengtsson-Rijavec.
Arbetet med genomlysningen leds av hälso- och sjukvårdsavdelningen på Region Skånes koncernkontor tillsammans med verksamheten. Även extern sakkunnig ska konsulteras. Resultatet av arbetet ska redovisas under hösten.
– Vi tar den oro för kvalitén som finns hos patienter och medarbetare på allvar. Vi måste tillsammans få en gemensam bild av läget i vuxenpsykiatrin som grund för vårt fortsatta arbete för en bra psykiatri, säger Björn Zackrisson, förvaltningschef Skånevård Sund.
I genomlysningen ska en rad parametrar belysas. Vanligtvis är det tillgänglighet, kvalitet och bemötande. Man tittar även på avvikelser och Lex Maria-anmälningar.
– Det här är en bra åtgärd som stödjer vårt pågående förbättringsarbete. Vi måste kunna garantera en god vård för våra patienter och en bra arbetsmiljö för våra medarbetare, säger Katarina Viebke divisionschef för Psykiatri Skåne.

Tidigare utredningar

Senast Region Skåne genomförde en genomlysning rörde det sig om förlossningsvården och flera förbättringsområden framkom, enligt Region Skåne. Det har även gjorts ett liknande arbete kring vården av patienter med grå starr.
Gå till toppen