Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Varför springer man 25 mil på en helg?

På fredagsmorgonen samlades 16 deltagare på Långa Bryggan i Bjärred. Klockan åtta gick starten – nu väntar 246 kilometers löpning tvärs över Skåne och tillbaka.

Magnus Bodin, i löparföreningen Lejonbragden som arrangerar ultraloppet, står mitt ute i skogen vid Sövdesjön. 
Vad gör du där?
– Jag placerar ut lite väskor son är löparnas enda hållpunkt halvvägs till Haväng. Här får de ombyte, mat, nya skor och sånt som man kan behöva på vägen ut eller tillbaka, säger han.
Loppet går från Bjärred till Skrylle. Sedan följer löparna Skåneleden, genom Brösarp och vidare till Haväng. Där vänder man tillbaka och springer i mål i Lund. Det är väldigt sällan som någon stannar för att sova.
Förra året sprang vinnaren, Thomas Alm, loppet på 40 timmar.
– Han springer för tredje gången i år. Det ska bli spännande att se om han håller hela vägen eller om någon kan slå honom. Han kan vara lite sliten för han sprang nästan precis ett 500 kilometerslopp i USA, säger Magnus Bodin.
Men det finns fler vinnarkandidater bland deltagarna.
– Vissa bara maler på i sitt tempo. Är det då folk som droppar av i ledningen så är det stor chans att någon av dem kommer först.
– På deltagarlistan finns också Fredrik Forsström. Han lär inte vinna, men han lär inte heller bryta. Han vann tävlingen Fotrally där det går ut på att gå så länge som möjligt tills man är ensam kvar. Han gick 87 timmar i sträck innan han tog hem vinsten.
Hur påverkar vädret förutsättningarna för loppet?
– Visst är det varmt i solen idag, men det innebär också att det är torrt i marken och att man inte fryser om natten. Jag har inte själv sprungit hela loppet, men jag har sprungit genom banan delvis i mörker för att förstå hur det är. När de kommer fram till skogen efter Lövestad kommer det att vara svårt att hitta.
Vad driver en att springa 25 mil?
– Jag tror att det är en kombination av att man kommer in i ett meditativt tillstånd och den mänskliga drivkraften. Man vill tänja på gränserna hela tiden. Det räcker inte att ha sprungit ett maraton längre.
Den som vill kan följa deltagarna live via Trans Scanias hemsida.
När kommer de första i mål?
– Förra året kom vinnaren i mål precis efter midnatt natten mellan lördag och söndag. Det är jättesvårt att säga exakt, man får hålla koll på kartan.
Hur återhämtar man sig efter ett ultralopp?
– Målet är precis utanför hotell Lundia och vi har ett rum ledigt. Om de är så halvdöda att de inte kan röra på sig kan vi åtminstone stoppa in dem på ett hotellrum. Annars gäller det att äta ganska mycket och att sova.

Följ deltagarna i Trans Scania

Surfar du på Desktop eller Mobil?
Gå till toppen