Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vindla visade upp sin bredd

Vindla String Quartet

med Lina Nyberg, Albin Gromér, Karin Bergström och Ramy Essam. Hedmanska, Malmöfestivalen 14/8

Visste man inte bättre kunde man tro det var ett skrytprojekt – stråk­kvartetten Vindla får en egen kväll på festivalen och ska tvunget visa upp sin tokstora bredd: en egyptisk rockare och malmöitisk fristads­musiker med rykte från Tahirtorget, en diktande magister i litterärt skapande, en ansedd jazzmusiker samt en soulsnubbe. Men nej: detta är bara ett axplock ur kvartettens professionella krets och bara en bråkdel av vad de fyra behärskar.
Roligast blev mötet med Lina Nyberg, jazzmusikern som ägnat ett halvår åt ett verk som Vindla beställt av henne. "Shajka" handlar om Valentina Teresjkova, världens första kvinnliga kosmonaut; Nyberg har gett hennes livsbana en sångmelodi med gummibands­spänst: oförutsägbar, men stadig. Hennes jazzfraseringar fick den gemensamma musiken att te sig som ett möte i rymden mellan ryskt och amerikanskt temperament, hetare än vi minns det.
Soulartisten Albin Gromér sjöng en ny låt, från albumet han spelat in med Vindla i sommar. Fast nu hade de arrat om, med stråkarna som ensamt komp. Det förde med sig att Elina Nygren scratchade på violan och Caroline Karpinska trummade på förstafiolen, bland mycket annat. Här tog sig kvartetten det utrymme de alltför sällan får i pop­produktionerna.
Ramy Essam, rockaren, spelade en låt med ett enkelt riff och stadigt beat; Vindla bidrog med färg musikaliskt djup och drama – fler dimensioner, större spänning.
Gå till toppen