Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: "En jämställdhetsbonus kan vara en morot för familjer."

Målet är att få fler pappor att vara hemma mer med sina sjuka barn, skriver de två moderaterna Anna Jähnke och Maria Malmer Stenergard.

Dagens arbetsmarknad präglas fortfarande av ojämställda löner, att det är enklare att driva företag inom mansdominerade yrken och att kvinnor tar ut den största delen av föräldraförsäkringen. Men utvecklingen går åt rätt håll.
Jämställdheten har ökat under de senaste tio åren. I Skåne har det bland annat skett en stor ökning av företag som drivs av kvinnor; från år 2006 till år 2012 har de ökat med 31 procent. Allt fler män väljer också att ta ut en större del av föräldraförsäkringen.
Företagande är en viktig del i arbetet för ökad jämställdhet. Alliansregeringen gjorde mycket för att det skulle bli enklare att driva företag, inte minst inom de branscher kvinnor är verksamma i.
När alliansen satt i regeringsställning infördes Lagen om valfrihet i vården. Därmed kan människor som tidigare var anställda inom den offentliga vården driva egna vårdcentraler och vårdföretag.
År 2013 leddes 60,7 procent av landets vård- och omsorgsföretag av kvinnor. Det kan jämföras med 28,1 procent i näringslivet i stort.
I Skåne har såväl kommuner, organisationer som enskilda tagit initiativ som underlättar för invandrare att starta eget. I Helsingborg finns stiftelsen Ester som arbetar med entreprenörskap för kvinnor med utomeuropeisk bakgrund. Med deras hjälp kan kvinnor ta klivet från utanförskap till lönsamt småföretagande. Det är ett viktigt initiativ både för att bryta utanförskap och för att fler kvinnor ska kunna starta företag.
Det är oroväckande att den nuvarande regeringen gör det svårare att driva företag. Rutavdraget, som gjorde svarta jobb vita, som gjorde det möjligt för fler att driva företag, och som minskade utanförskapet i Sverige, väljer den nya regeringen att minska. Försämringen slår hårt främst mot kvinnor och utrikesfödda. Regeringens politik drabbar därmed dem som redan har ett stort utanförskap på arbetsmarknaden. Och det är en politik som går helt emot arbetet för en mer jämställd arbetsmarknad.
För att skapa större trygghet för företagare borde istället reglerna för a-kassa och föräldraförsäkring förenklas. Vi är övertygade om att fler kvinnor då vågar satsa och starta företag.
Idag står kvinnorna fortfarande för två tredjedelar av vabbandet (vård av barn), något som gör att de oftare är hemma från jobbet än män. Dessutom tar kvinnor ut den största delen av föräldraförsäkringen.
Moderaternas nationella grupp "Ett modernt yrkesliv, ett tolerant och jämställt Sverige" har tagit fram ett förslag om en jämställdhetsbonus för delat ansvar för vab. Målet är att få fler pappor att vara hemma mer med sina sjuka barn. Pengarna ska betalas ut om den ena föräldern tar ut mer än 25 procent av vabdagarna.
Vi tror att en jämställdhetsbonus för vab kan vara en morot för familjer att dela på ansvaret och få ihop ekonomin, oavsett vem som är hemma med barnen. Bonusen är ett konkret förslag för en mer jämställd arbetsmarknad.
Arbetslinjen och jämställdhetslinjen går hand i hand. Med en politik som skapar bättre förutsättningar för företagen och för familjer att få ihop livspusslet kan fler jobb växa fram på en modernare arbetsmarknad.
Anna JähnkeMaria Malmer Stenergard

SKRIBENTER

Anna Jähnke (M) är kommunalråd och arbetsmarknadsnämndens ordförande i Helsingborg.
Maria Malmer Stenergard (M) är riksdagsledamot.
Gå till toppen