Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En vecka fylld av film och arkitektur

Idag släpps programmet till ArchFilmLund ­­– Lunds egen film- och arkitekturfestival.

Det blir sjunde året i rad som ArchFilmLund går av stapeln. Programmet stäcker sig över en vecka med start den 7 september.
– Precis som tidigare år så kommer festivalen ha olika teman. Vi börjar på måndagen med temat "Offentliga platser". Det känns viktigt att diskutera vem som äger rätten till offentliga platser, säger programdirektör Elzbieta Jasinska Brunnberg.
Ett annat av de sex olika temana är "Staden och kriget". Då kommer bland annat ariktekten Nazdar Ghalali samtala kring vilken makt stadsplaneringen har för att minska segregationen i en stad.
– Då kommer vi visa filmen "Warsaw uprising" som även är nominerad till vårt pris för bästa tekniska effekter. Ny teknik har bland annat gjort att filmen är i färg, trots att orginalklippen var i svartvitt.
Festivalen kommer att dela ut ytterligare två priser. Ett pris för årets bästa dokumentär om arkitekturstaden och ett hederspris till någon som har utmärkt sig för bästa arkitektoniskt sceneri i spelfilmer. I år kommer det gå till David Lynch, som bland annat har skapat Twin Peaks.
– Vi hade hoppats att David Lynch kunde komma hit men tyvärr krockar festivalen med inspelningarna av Twin Peaks. Han är dock mycket hedrad över priset, säger Elzbieta Jasinska Brunnberg.
Tidigare år har festivalen haft sitt hjärta på Skissernas museum men då det nu är stängt på grund av renovering så kommer Grand Hotel vara festivalens nav.
– Vi kommer att ha en festivalbar där på helgen och på lördagen har vi även vår gala med prisutdelning på Grand.
Att det skulle vara udda att kombinera arkitektur och film håller inte Elzbieta Jasinska Brunnberg med om.
– Både film och arkitektur handlar om rummet vi befinner oss i. Dessutom handlar både filmskapande och arkitektur om att man jobbar i grupp, till skillnad från till exempel konsten.
Elzbieta Jasinska Brunnberg har arbetat med programmet i ett år.
– Det här är ett heltidsjobb. Jag gör det här för min kärlek till arkitektur, film och Lund.
Faktaruta: ArchFilmLund
Festivalen pågår 7-13 september på olika platser runt om i Lund.
Årets upplaga kommer att kretsa kring sex olika teman: "Offentliga platser", "Arkitektur, dans och andlighet", "Staden och kriget", "Bauhaus", "Framtidens bostäder" och "Filmen som redskap".
Det är fri entré till programpunkterna som äger rum på Stadsbiblioteket, Stenkrossen, Domkyrkans krypta och Domkyrkoforum.
Biljetter till Kino köps i biografens kassa och biljetter till galan och de olika evenemangen på Grand Hotel köps i deras reception.
Gå till toppen