Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Begåvad nyttoetiker i etern

Ulla Skoog, skådespelare, textförfattare, regissör. Född i Puketorp, bosatt i Stockholm. Tidigare Sommarvärd 1989, 1995.

Ulla Skoog avslutade årets ”Sommar i P1”.Bild: Pontus Lundahl/TT
Någon borde ge radiogeniet Ulla Skoog ett eget program. Varje sekund, i princip, av hennes säsongsavslutande sommarprat var begåvat, roligt, intressant men också tidvis uppfodrande och radikalt.  Och, gud ske pris, musiken var inte som så ofta denna sommar pliktskyldigt vald för att illustrera det nyss sagda utan sprungen ur en personlighet och ett genuint musikintresse.

Vad det handlade om? Ja, till största delen om byggnadsvård! Men även somligt om Skoogs släkt, hennes turnéliv och särskilt då kollegan Trond Lindheim. Skoog hade kunnat avhandla vilka områden som helst, för det är inte vad tredjegångs-sommarprataren gör utan hur. Här sitter vi vid lägerelden och lyssnar, det är känslan jag inges, på en person som kan berätta, som kan blåsa liv i saker, som förmår lägga dramaturgi på det jäkla kaos livet är. Och vad är det att vara rolig? Skoog är det, en ödmjuk, lågmäld och otvungen humor får hennes ord att rinna in i en.

För all del, detta är skådisens professionella område; använda rösten och väva en text men det är mer än så, det är intellektuellt. Tänk er essäistik, där någon blandar ämnen som inte självklart passar ihop och gör något av det med sig själv som röd tråd.

”Vad gott gör människan för vår planet?” frågar Skoog, varför är vi inte bättre, varför använder vi inte det vetande som finns? Varför ringer inte till exempel kommunen byggnadsvårdsföreningen som har oceaner av kunskap om hur gamla hus bäst och billigast kan renoveras? Varför slarv och ointresse? Vi lever av pengar men de värden vi lever för är helt andra, påpekar hon. En underhållande nyttoetiker, Skoog blev ett värdigt sätt att avsluta säsongen.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen